IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската комисия иска от Сърбия да промени закона за акцизите

Сърбия увеличи акцизите върху вносните горива много повече, отколкото тези за горивата произвеждани в страната

20:30 | 28.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Европейската комисия иска от Сърбия да промени закона за акцизите

Европейската комисия препоръча на Сърбия да промени закона за акцизите върху петролните деривати, който по нейна оценка нарушава Преходното търговско споразумение между Европейския съюз и Сърбия, съобщава сръбската агенция Бета, цитирана от БТА.

В края на миналата година сръбският парламент прие предложението на Социалистическата партия на Сърбия за внасяне на промени в закона за акцизите, според които акцизите върху вносните горива бяха увеличени много повече от акцизите върху горивата, произвеждани от сръбската компания НИС.

Измененията в закона влязоха в сила от 1 януари тази година. Веднага след това представители на Европейската комисия предупредиха, че въвеждането на двойни акцизи нарушава законите на пазарната конкуренция. Още през януари сръбското министерство на финансите поиска официално становище на ЕК по въпроса.

След като получи днес отговора на ЕК, министерството на финансите съобщи, че ще изпълни препоръките на Европейската комисия, но без да уточни по какъв начин ще бъдат променени акцизите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още