IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС съди Гърция заради протекционизъм

Спорен закон за инвестиции в стратегически компании предизвиква недоволството на Брюксел

19:45 | 16.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС съди Гърция заради протекционизъм

Европейската комисия реши да изправи Гърция пред Съда на ЕС в Люксембург заради ограниченията за инвестиции в компании, определяни като стратегически, което според Брюксел противоречи на свободното движение на капитали и дава неограничена власт на държавата, съобщава БТА.

Съдът може да накара Атина да промени или отмени закона, което гръцките власти досега отказваха да направят въпреки многократните настоявания на комисията.

Брюксел оспорва приетия през 2009 година закон, ограничаващ инвестициите до 20 процента от правата на глас при взимането на решения в определяните като стратегически компании.

Целта на закона е да се гарантира, че гръцкото правителство ще си запази контрола над предприятията от национално значение.

Европейската комисия освен това е на мнение, че законът само бегло определя критериите, според които се дават съответните министерски разрешителни

Днес стана ясно още, че Гърция ще се опита да подкрепи автомобилния пазар в страната. Това ще се случи чрез премиране на шофьорите, които предадат старите си автомобили за скрап.

Шофьорите, които желаят да дадат старите си автомобили за унищожаване, за да си купят нови до 20 декември 2011 г., ще получат пълно или частично освобождаване от заплащане на таксата за пускане в движение, съобщи министерството на финансите, околната среда и транспорта.

Отстъпката ще варира от 960 до 2800 евро в зависимост от мощността на автомобилите, съобщи държавната телевизия.

Представителите на автомобилните дистрибутори приветстваха мярката, като изразиха надежда, че ще доведе до възстановяване на местния пазар. Регистрациите на нови автомобили спаднаха с 37 процента през 2010 г. в сравнение с 2009 г., според гръцката статистическа агенция.

Общо 153 000 нови и употребявани коли са били регистрирани през 2010 г. спрямо 244 000 през 2009 година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още