IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката икономика ще остане в рецесия и тази година

По оценки на централната банка на Гърция икономиката ще се свие с 3% тази година след спад от 4,2% през миналата

17:49 | 15.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Гръцката икономика ще остане в рецесия и тази година

Гръцката икономика ще остане в рецесия за трета поредна година през 2011 г., като брутният вътрешен продукт на страната ще се свие с поне 3%, съобщи Ройтерс, позовавайки се на оценки на централната банка на Гърция.

Мерките за намаляване на дефицита са свили икономическата дейност, се посочва в прогнозата на банката.

По предварителни оценки през миналата година БВП на Гърция се е свил с 4,2%. През ноември безработицата достигна рекордно високо ниво от 13,9%. Правителството също очаква свиване на брутния вътрешен продукт с 3% тази година.

От централната банка допускат, че свиването на икономиката може да е дори малко по-голямо, тъй като рецесията е засегнала потреблението и инвестициите, които, по оценки на финансовата институция, вероятно са намалели с над 18% през 2010 г.

Изнесени днес данни показаха, че през четвъртото тримесечие БВП на страната се е свил повече от очакваното - с 1,4% на тримесечна и с 6,6% на годишна база.

От централната банка прогнозират, че безработицата ще продължи да расте през тази година, докато намаленото търсене ще смъкне инфлацията до около 2,2% от сегашните 5,2% на годишна база.

За банковата система в Гърция настоящата година ще бъде трудна, предупреждават още от централната банка. Качеството на активите в портфолиото на гръцките банки ще продължи да се влошава, те ще трябва постепенно да намаляват зависимостта от еврозоната по отношение на ликвидността си и да се пригодят към новите международни регулаторни изисквания, посочват от банката.

По данни към ноември 2010 г. финансирането от Европейската централна банка за гръцките банки е достигнало 95 млрд. евро, тъй като банките като цяло са нямали достъп до финансиране от пазара заради страховете на инвеститорите относно дълговата криза.

В края на миналата седмица мисия на ЕС и МВФ, която беше на посещение в страната, одобри отпускането на четвъртия транш по заема за Гърция, но предупреди Атина, че планът за фискална консолидация може да се провали, ако не бъдат ускорени реформите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още