IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Райфайзен Банк Интернешънъл придобива 70% от Полбанк за 490 млн. евро

Сливането с местната Райфайзенбанк Полша ще създаде шестата по размер на активите банка в страната и четвъртата по размер на отпуснатите кредити

17:48 | 04.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Райфайзен Банк Интернешънъл придобива 70% от Полбанк за 490 млн. евро

Райфайзен Банк Интернешънъл АГ (РБИ) постигна споразумение за придобиването на мажоритарен дял от 70% в полската Полбанк И Еф Джи (Полбанк) срещу 490 млн. евро в брой, съобщават от банката.

Полбанк е банковата мрежа, чрез която гръцката банка И Еф Джи Юробанк Еграсиас (Юробанк И Еф Джи) оперира в Полша.

Юробанк И Еф Джи притежава у нас Юробанк И Еф Джи България АД, което оперира под търговската марка Пощенска банка, чийто финансов резултат за миналата година (34,9 млн. лв.) я нарежда на седмо място сред българските банки и на първо по ръст (+71%).

Според сделката Полбанк ще бъде трансформирана като отделно юридическо лице и лицензирана полска банка.

РБИ ще плати 490 милиона евро за дела от 70% при приключването на сделката, като пазарната цена надвишава с 1,7 пъти счетоводната стойност на акцията, като това съотношение може да се окаже различно при приключването на сделката.

Придобиването ще се смята за успешно приключило при одобрение от страна на ЕС, гръцките и полски регулаторни органи.

Очаква се сделката да бъде финализирана през четвъртото тримесечие на тази година или първото тримесечие на 2012 г., като не е необходимо РБИ да набира нов капитал в близко бъдеще.

На база на настоящите финансови данни обединеното дружество Райфайзенбанк/Полбанк ще бъде шестата търговска банка в Полша по размер на активите и четвъртата по размер на отпуснатите кредити, като ще обслужва над 1 милион клиенти.

Към 30 септември 2010 г. активите на Полбанк възлизат на 5,5 млрд. евро, а клиентите й наброяват около 800 хил. Активите на Райфайзенбанк Полша са на стойност 6,5 млрд. евро, а клиентите й са повече от 240 хил.

РБИ е собственост на Райфайзен Централбанк Австрия АГ (РЦБ), която индиректно притежава около 78,5% от капитала на банката. Останалата част се търгува свободно на Виенската фондова борса.

РЦБ е централната институция на австрийската банкова група Райфайзен – най-голямата банкова група в страната, която оперира като главен офис за цялата Група РЦБ, включваща и РБИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още