IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ изрази притеснения за това, което се случва в Унгария

С настоящите политики правителството на страната няма да успее да се справи с проблемите, коментират от фонда

14:14 | 04.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ изрази притеснения за това, което се случва в Унгария

Международният валутен фонд изрази сериозни опасения относно рисковата фискална стратегия, която следва Унгария, и призова страната към по-значителни орязвания на разходите и отлагане на понижението на данъците върху доходите на хората и фирмите, пише Wall Street Journal.

“Фискалната стабилност не може да бъде гарантирана с настоящите политики. Много е важно през февруари да се набележат нови мерки“, заявява Кристоф Розенберг, ръководител на мисията на МВФ в страната.

Правителството на Унгария прекрати разговорите с МФВ в средата на 2010 година, скоро след изборната победа на управляващото мнозинство от партия Фидес. Повод за това стана настояването на фонда за по-строги мерки в борбата с дефицита, което бе отхвърлено от властите в Унгария.

Вместо това бяха въведени допълнителни данъци върху банките и телекомуникационните компании, търговията на дребно и енергетиката.

Унгария „е силно зависима от инвеститорското доверие, което напоследък се понижава“, смята Розенберг.

Един от най-критикуваните ходове на правителството е практическата национализация на средства на частните пенсионни фондове, които преминаха в ръцете на държавата. Това предизвика недоволство от страна на инвеститорите и според анализатори значително влошава отношението към страната.

Очакванията са тази година бюджетният дефицит да достигне 5 на сто от БВП, посочват от МВФ. Причината за това са твърде оптимистичните прогнози на правителството за приходите от данъци в страната.

За противодействие на тази негативна тенденция от фонда предлагат различни мерки, които да доведат до спестяване на разходи, равняващи са на 4 на сто от БВП. Сред тях са преразглеждане на заплатите в публичния сектор и пенсиите, преструктуриране на транспортните компании и въвеждане на данък върху недвижимата собственост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още