IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Папандреу: Няма да фалираме, нито ще преструктурираме дълговете си

Гръцкият премиер е заявил по време на форума в Давос, че очаква облекчаване на условията по заема от ЕС и МВФ

09:52 | 28.01.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Папандреу: Няма да фалираме, нито ще преструктурираме дълговете си

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу отхвърли твърденията, че страната му ще обяви фалит или ще преструктурира дълговете си, но подчерта, че очаква спасителния заем от ЕС и Международния валутен фонд да бъде удължен, а лихвата – намалена, предаде Ройтерс.

Папандреу е заявил в четвъртък по време на Световния икономически форум в Давос, че Атина се надява да се върне на капиталовите пазари още тази година, след като въведе драстични мерки за свиване на бюджетния си дефицит.

"Разбира се, въпросът за преструктурирането е повдиган. Мога да кажа, че няма да фалираме. Мога да кажа също, че няма да предприемем преструктуриране", е заявил гръцкият премиер.

"Да, ще има удължаване на дълга към МВФ и ЕС и имаше обсъждания относно условията на заема", е посочил още той, добавяйки, че по-облекчените условия по заема ще помогнат на Гърция да избегне „удар“ във финансирането си през 2014 г.

В изказването си Папандреу не е изказал директно становище по направени предложения, които ще позволят на Гърция да изкупи част от дълга си чрез сделки, финансирани от Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF). Той е казал само, че „по-силен“ и „по-гъвкав“ фонд ще бъде от полза. Фондът може да бъде основен инструмент за успокояване на пазарите и справяне с дълговите проблеми”, е посочил Папандреу.

В момента в Гърция има мисия на МВФ и ЕС, която прави оценка на постигнатото от страната съгласно условията по отпуснатия заем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
rosybabe
преди 13 години
Нали Гърция нямаше нужда от ПОМОЩИ. Става малко като лъжливото овчарче. Доверието вече го няма, а и за всички е ясно че Гърция нямак как да си обслужва дълга просто се печели време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
jamiemirror
преди 13 години
Папандреу не осъзнава ли че след гръцките лъжи вече никой не му вярва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още