IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша получи достъп до заеми за 30 млрд. долара от МВФ

Правителството на страната обаче не възнамерява да се възползва от отпуснатите му средства

10:18 | 22.01.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Полша получи достъп до заеми за 30 млрд. долара от МВФ

Международният валутен фонд (МВФ) реши да замени своята гъвкава кредитна линия, която бе създадена за Полша преди половин година, с двугодишно споразумение, което ще даде на страната достъп до заеми за 30 млрд. долара.

По този начин правителството на Полша ще получи допълнителна ликвидност, чрез която ще си подсигури доверието на инвеститорите и финансовите пазари, става ясно от съобщението на фонда, цитирано от Bloomberg.

Двугодишното споразумение ще замени досегашната кредитна линия за страната в размер от 21 млрд. долара, която бе одобрена от МФВ през юли за период от една година.

Полското правителство е съобщило пред МВФ, че не възнамерява да използва от средствата за текущи нужди, защото гледа на заема като на предпазна мярка, се казва в съобщението на МВФ.

Полша бе единствената страна от Европейския съюз (ЕС), която избегна рецесия през 2009 г., подпомогната от вътрешното търсене и ниските лихвени проценти.

Икономиката на страната нарасна с 4,2% на годишна база през третото тримесечие на 2010 г., което е най-бързото й темпо на ръст за последните две години.

Според първия заместник-управляващ директор на МВФ Джон Липски икономиката на Полша ще продължи да се развива с устойчиви и балансирани темпове през тази година, докато правителството ще се придържа към мерките за запазване на макроикономическа стабилност.

Липски все пак признава, че има "съществени рискове" за забавяне на растежа”, уточнявайки, че те са свързани най-вече с възможната финансова нестабилност в други страни в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Като шашмата с кредитите разбира се важи както в международен, така във вътрешнонационален план.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Не са съвсем необезпечени. Номерът с кредитите е маалко по-хитър. Срещу щях "купуваш" американски (германски, японски) стоки, но след това трябва да върнеш кредита с твои стоки. И номерът е в това колко труд и ресурси струват едните и другите стоки. Когато например "купиш" (с кредит) кола или машина, за производството на която са вложени 300 часа по 40 долара, а след това плащаш със стоки, които са произведени за по 4 долара на час, то ти реално заменяш един час труд срещу 10 часа труд. И реално подпомагаш и даже увеличаваш неравенството в заплащането. Затова и в последните десетилетия, белязани от кредитна експанзия, се получава и увеличаване на социалното неравенство и бедните стават по-бедни, а богатите по-богати. Или както е казано по-накратко: Кредитът - модерното робство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Мажоритаря
преди 13 години
:D:D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Чичко Сам си напечата необезпечени хартийки и ги хвърля като зарибявка за да впримчи мераклии и да ги цица реално.Ега ти тарикатът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още