IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша поиска от МВФ да увеличи предпазната й кредитна линия на 29 млрд. долара

От май 2009 г. Полша ползва гъвкава кредитна линия, от която могат да се възползват страни с добро управление

10:17 | 23.12.10 г. 1
Полша поиска от МВФ да увеличи предпазната й кредитна линия на 29 млрд. долара

Полша поиска от Международния валутен фонд да увеличи възобновяемата й предпазна кредитна линия на 29 млрд. долара спрямо досегашните 21 млрд. долара, съобщи АФП.

Първият заместник-генерален директор на фонда Джон Липски посочи в комюнике, че Полша е изразила интерес да се възползва от последните реформи в условията за този тип заеми, при които през август беше премахнат горният праг за страните членки.

От май 2009 г. Полша ползва гъвкава кредитна линия - заем, от който могат да се възползват страни с добро управление и който им позволява да получават ликвидност в момента и в обема, който пожелаят.

Искането на Варшава, което трябва да бъде одобрено от Управителния съвет на МВФ, е да бъде възобновена тази кредитна линия за още една година.

„Полша поддържаше много солидни политики през последните десет години“, коментира Липски. Според него бюджетната предпазливост е позволила да се създадат значителни буфери за противодействие на световната икономическа криза, „което е помогнало на Полша да избегне рецесията през 2009 година и да ускори икономическия си растеж през 2010 година“.

От създаването на гъвкавите кредитни линии през март 2009 г. към техния режим са се присъединили само три страни членки на МВФ - Полша, Колумбия и Мексико. Нито една от тях не е използвала сумите, предоставени на тяхно разположение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
lyusien
преди 13 години
Не знам дали си спомняте но Милен Велчев и Красимир Катев предлагаха да ползваме такава гъвкава кредитна линия през 2008 но умниците на Станишев категорично отказваха Ако бяхме я ползвали може би по-леко щяхме да минем през кризата но вероятно сме далече от манталитета на поляците Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още