IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия с намерение да създаде най-големия държавен фонд в света с $900 млрд.

Средставата от фонда ще се използват за дългосрочно балансиране на пенсионната система

13:20 | 13.12.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Русия с намерение да създаде най-големия държавен фонд в света с $900 млрд.

Средствата в т.нар. Фонд за национално благосъстояние (ФНБ) би трябвало да се увеличат около 10 пъти и да достигнат 60% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия, т.е. около 900 млрд. долара, смята руският министър на финансите Алексей Кудрин. Увеличението може да стане главно за сметка на получените средства при приватизацията до края на 2013 г. и така пенсионната система на страната ще се избави от дефицита и ще се постигне дългосрочен баланс и възможност за увеличение на пенсиите.

Предложението официално ще бъде направено от Кудрин през пролетта на 2011 г., когато започва обсъждането на държавния бюджет на страната за 2012 г. Ако то бъде подкрепено от правителството, то Русия до три години може да формира най-големия държавен фонд в света, пише вестник „Ведомости“.

Изчисленията сочат, че при прогнозен БВП на Русия за 2010 г. от около 1,5 трлн. долара, то натрупаните средства във ФНБ би трябвало да достигнат около 900 млрд. долара. По данни на Sovereign Wealth Fund Institute (SWF), към ноември активите на най-големия сега в света държавен фонд Abu Dhabi Investment Authority са 627 млрд. долара, която сума е над три пъти по-голяма от БВП на ОАЕ. SWF оценява двата държавни фонда на Китай на общо 679,5 млрд. долара, но според Кудрин средствата там са над 900 млрд. долара (без отчитане на златно-валутните резерви). През 2006 г. Норвегия преименува своя петролен фонд в пенсионен с цел приходите от петрол да се натрупат за бъдещите поколения (към октомври приходите във фонда надхвърлят 500 млрд. долара, което е над 100% от БВП на Норвегия).

Според руски финансисти текущата пазарна стойност на най-големите руски държавни компании е около 400 млрд. долара, което е около половината от пазарната капитализация на руските компании като цяло и около 25% от БВП на страната. Нетъргуемата част от държавната собственост сега се изчислява на още минимум 200 млрд. долара.

Засега руското правителство планира до 2013 г. да продаде миноритарни пакети акции на стойност около 30 млрд. долара за финансиране на бюджетния дефицит. Настоящата идея на руския финансов министър означава, че не само може да се разшири мащабът на приватизацията, но и че средствата от продажбата на държавните активи няма да се използват за текущи бюджетни разходи.

Аркадий Дворкович (помощник на руския президент) коментира идеята на Кудрин така: „Като цяло идеята е правилна, обаче не е възможно всичко да се приватизира и всички средства да отидат във Фонда за национално благосъстояние. Би могло да се обсъди вариантът голяма част от приходите да отидат във фонда“.

Руският зам.-министър на икономическото развитие Андрей Клепач обаче е на друго мнение. Според него, когато са необходими ресурси за ускоряване на ръста на руската икономика, да се заделят всички средства от приватизация в специален фонд е „трудна задача, ако не и невъзможна“. Клепач напомня, че ръстът на БВП за тази година се очаква да бъде около 4%, което е наполовина от ръста през докризисния период, който обаче в голяма степен се дължеше на високите цени на петрола. В тази връзка би трябвало да се увеличат държавните средства в направления, свързани с иновациите и човешките ресурси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Pitashtia
преди 13 години
Общественото богатство включва на първо място количеството и качеството на хората, а не пенсионерите. Пенсионерите са баласт и за да се увеличава или поне да се задържи най-важният ресурс,човешкият, пенсиите им трябва да зависят от количеството и качеството на произведеният човешки ресурс. Явно руснаците са решили да се самоубият по приятен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още