IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Сбербанк: Кризата може да се повтори до 2015 г.

Четирите основни причини за икономическата криза още не са отстранени, смята шефът на най-голямата руска банка и бивш министър Герман Греф

12:55 | 08.12.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Шефът на Сбербанк: Кризата може да се повтори до 2015 г.

Като цяло държавите преминаха през острата фаза на икономическата криза, но всъщност тя продължава, тъй като не сме отстранили нито една от фундаменталните причини за нея. Това заявява в интервю за вестник „Ведомости“ Герман Греф, председател от три години на най-голямата руска банка Сбербанк и бивш министър на икономическото развитие на Русия.

Греф посочва, че основните причини за кризата са, на първо място, прекомерната задлъжнялост в частния сектор. По думите му, както и преди, тя продължава да съществува в най-голямата икономика в света – тази на САЩ. Там се наблюдава стагнация на доходите на фона на ръст на потреблението и на увеличение на кредитирането за частни лица. Освен това, продължава да се наблюдава ръст на кредитирането на компаниите, в т.ч. и в Русия. Част от дълговете на компаниите бяха приватизирани от държавите.

На второ място Греф посочва превишаването на нормалните рамки на дълговото натоварване в държавния сектор, а на трето - големите бюджетни дефицити.

На четвърто място, запазват се диспропорциите в търговските и платежни баланси в редица страни като следствие от непазарното ценообразуване и нестабилността на валутните курсове.

Както се вижда, всички тези причини създават крехък баланс, който, както се казва, може да бъде нарушен от „размаха на крило на пеперуда“, отбелязва Греф. Той добавя, че освен това, глобалната криза е свързана и с обезпечаване на изпълнението на социалните задължения към населението, в т.ч. тези на пенсионните фондове.

На въпрос кога ще приключи настоящата фаза на кризата, председателят на Сбербанк отговаря:

"Това не е бърз процес. Възможно е този етап да продължи до 2015 г. Дотогава ще продължи периодът, когато правителствата ще трябва да реализират задълженията си по намаляване на дълговата тежест, социалните си задължения и довеждане на макроикономиката в нормалното й състояние. От ефективността на усилията в посочените области ще зависи възможното възникване на нестандартни ситуации или втора остра фаза на кризата."

Така че до 2015 г. ще ни се наложи да живеем с мисълта, че при стечение на определени неблагоприятни обстоятелства икономическата криза може да се повтори, подчертава Герман Греф.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
Трябва човек да е с розови очила за да каже че нещата се оправят. Нека погледнем причините за кризата. Увеличено ниво на лошите кредити на бокновенния човек и на фирми които влизат като пасив на банките, от където те трябва да бъдат спасявани от държавата, което довежда до павив в сметката на държвата. Основната причина е безконтролното отпускане на кредити, а много икономики се крепят на кредитирането. Кризата ще отмине когато тези лоши кредити престанат да се увеличават, но при сегашното свиване на потреблението те стават още повече. Въпрос на време е финасовата система да се срине. Това се е случвало и пак ще се случи но кога 2012 или 2015?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
SEBULBA
преди 13 години
"Част от дълговете на компаниите бяха приватизирани от държавите."Ъ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още