IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият растеж на Полша се ускорява през третото тримесечие

Икономиката на Полша е на път да надмине всички 27 страни от ЕС по растеж за трета поредна година

14:41 | 30.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическият растеж на Полша се ускорява през третото тримесечие

Икономиката на Полша нарасна с най-бързото си темпо за последните две години през третото тримесечие, след като потребителското търсене накара компаниите да увеличат своите капиталови инвестиции, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на страната се увеличи с 4,2% на годишна база през тримесечието от юли до септември, което е най-силният му растеж от третото тримесечие на 2008 г., когато фалитът на американската инвестиционна банка задълбочи световната финансова и икономическа криза.

Данните на полската статистическа служба се оказаха по-добри от прогнозирания от анализатори растеж от 3,6% на годишна база. През второто тримесечие полската икономика нарасна с 3,5% на годишна база.

Според анализатори засилването на растежа на БВП на Полша ще подтикне централната банка да вдигне по-скоро основния си лихвен процент, като още през декември управителният й съвет ще обсъди дали разрастването на вътрешното потребление ще стимулира растежа на цените.

Вчера Унгария стана първата източноевропейска страна, която повиши основния си лихвен процент през тази година.

Икономиката на Полша е най-голямата сред членуващите в Европейския съюз източноевропейски страни и е на път да надмине всички 27 страни членки по растеж за трета поредна година. Полската индустрия расте със средно 10% на месец през тази година, което помогна за разкриването на нови работни места и насърчи продажбите на дребно в страната.

Вътрешното потребление се увеличава с 3,5% през третото тримесечие, а капиталовите инвестиции – с 0,4 на сто.

По-рано днес данните на Евростат за безработицата в ЕС показаха, че равнището й в Полша е било 9,7% през октомври, което е близо до средното за ЕС ниво от 9,6 на сто.

Централната банка на Полша прогнозира, че БВП на страната ще се увеличи с 3,5% през тази година и с 4,3% през следващата.

Полската злота поскъпва с 1,3% срещу еврото днес, като се търгува при 4,0556 злоти за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още