IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

KPMG: Сливанията и придобиванията в Полша може да се удвоят до 2013

Продажбата на най-големия полски мобилен оператор Polkomtel се очаква да е най-голямата сделка в страната през 2011

12:27 | 29.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
KPMG: Сливанията и придобиванията в Полша може да се удвоят до 2013

Сливанията и придобиванията в Полша може да се увеличат повече от два пъти до 2013 г., тъй като дълговата криза в Европейския съюз ще накара чуждестранните банки да продават своите операции в страната, за да си набавят паричен ресурс, прогнозират от консултантската агенция KPMG.

Стойността на сделките, които се равняват на около 3% от брутния вътрешен продукт на Полша, ще нарасне до нивата от 8-10%, характерни за западноевропейските страни, през следващите три до пет години.

Това коментира Кшищоф Розен, ръководител на отдела по корпоративни финанси на KPMG във Варшава, цитиран от Bloomberg.

Сливанията и придобиванията в Полша се увеличиха три пъти през тази година до рекордните 13,9 млрд. долара в сравнение с 2009 г. Продажбата на Bank Zachodni от ирландската Allied Irish Banks на испанската Banco Santander за 16,6 млрд. злоти (5,6 млрд. долара) е най-голямата сделка досега през 2010 г.

Следващото по големина придобиване стана това на енергийната компания за комунални услуги Energa от държавната енергийна компания PGE за 7,53 млрд. злоти.

От KPMG прогнозират, че редица ирландски, гръцки и португалски банки вероятно ще потърсят купувач на местните си активи, докато се борят да заздравят своите баланси.

„Фискалната криза, която се разпространява в Европа, определено може да ускори продажбите“, смятат анализатори на подразделението на най-голямата италианска банка – UniCredit, в Полша. „Ако банките поискат държавна помощ, може да се наложи да продават свои активи.“

Според Розен пазарът на сливания и придобивания в Полша е набрал инерция и ще продължи да расте през идните години. За това е допринесъл фактът, че Полша остана единствената страна от ЕС, която успя да избегне рецесията през миналата година.

БВП на страната се очаква да се увеличи до 1,72 трлн. злоти през 2013 г. от 1,41 трлн. злоти тази година.

Сред потенциалните сделки през следващата година е тази за полското подразделение на гръцката банка EFG Eurobank Ergasias - Polbank. Немските застрахователни компании WestLB и Allianz продадоха своите местни операции в страната през тази година.

Чуждестранните финансови компании в Полша държат общо 63% от активите в банковия сектор към края на 2009 г., по данни на финансовите регулатори в Полша.

Според KPMG не е изключено португалската банка Banco Comercial Portugues да продаде полската Bank Millennium, немската Commerzbank да продаде BRE Bank, а белгийската KBC да потърси купувач на Kredyt Bank.

Друга причина за активността при сливанията и придобиванията е полското правителство, което продава дялове в големи държавни компании, като част от плана за набиране на 55 млрд. злоти чрез приватизация до 2013 г.

До март 2011 г. правителството планира да продаде третата по големина компания за комунални услуги в Полша Enea която се оценява на 10,6 млрд. злоти по текущи пазарни цени.

Според KPMG продажбата на най-големия мобилен оператор в Полша Polkomtel ще е най-голямата сделка на пазара на сливания и придобивания в страната през 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още