IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руската централна банка остави основната лихва на 7,75% за шести пореден месец

Tози път обаче банката не посочи, че лихвата ще остане на това ниво за продължително време

19:48 | 26.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Руската централна банка остави основната лихва на 7,75% за шести пореден месец

Руската централна банка остави, както се очакваше, непроменена основната лихва в страната на рекордно ниското й ниво от 7,75% за шести пореден месец, съобщава Wall Street Journal.

Tози път обаче, за разлика от предните си решения, банката не посочи, че лихвата ще остане на това ниво за продължително време. Следващото заседание за определяне на основната лихва в страната е през декември.

Основната лихва в Русия бе намалявана 14 пъти, за последно в края на май, за да помогне на страната да се възстанови от най-дълбоката си рецесия за последните 15 години.

Отслабващото потребителско търсене и глобалната икономическа несигурност поставят руската икономика в необходимост от допълнителни монетарни стимули, посочват от централната банка, добявайки, че инфлационните рискове са на приемливи нива.

Запазването на лихвите сега бе добро решение, но очакваме в началото на следващата година да настъпи известно затягане на паричната политика, тъй като централната банка ще бъде принудена да се бори с инфлационния натиск, коментира Дмитрий Гуров от Unicredit.

По-рано през седмицата руският министър на икономиката обяви, че икономическият растеж в страната през 2010 може да се окаже малко под правителствената прогноза от 4%, докато годишната инфлация може да надвиши очакваните 8%.

”Време е Руската централна банка да отчете инфлационните рискове”, смята Елина Рибакова, главен икономист в Citigroup. „Очакваме растежът на паричното предлагане да надвиши прогнозата на централната банка и да се задържи на ниво от около 30% на годишна база.”
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 26.11.10 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още