IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нулев ръст в Румъния догодина очаква представител на централната банка

Въпреки повечето прогнози за растеж между 1,5 и 2% през 2011 г., представителят на централната банка предупреждава, че има рискове

08:47 | 26.11.10 г.
Нулев ръст в Румъния догодина очаква представител на централната банка

Икономическият растеж на Румъния следващата година ще бъде около нула процента, прогнозира съветникът на управителя на Националната банка на Румъния Лучиан Кроитору, цитиран от Mediafax и БТА.

Въпреки че според повечето прогнози се очаква растеж между 1,5 и 2% през 2011 г., представителят на централната банка на страната предупреждава, че има рискове, включително и от политическо естество, които могат да засегнат ръста на брутния вътрешен продукт.

Румънските власти, МВФ и Европейската комисия прогнозират за настоящата година икономически спад от около 2%, но очакват през 2011 г. страната да отбележи растеж от 1,5%.

„Рисковете в краткосрочен план са добре овладени, защото имаме отношения с МВФ и ЕС, което е гаранция в краткосрочен план. В средносрочен план обаче съществуват значителни
рискове“, посочва Кроитору.

Той отбелязва като съществени рискове от икономическо естество свръхзаетостта в държавния сектор и твърде големия размер на социалните помощи спрямо възможностите на икономиката. Представителят на централната банка подчертава обаче, че големият риск всъщност е политически.

„За Румъния 2011 г. е ключова година. Румъния трябва да довърши реформите, за да докаже на инвеститорите, че е пазар, на който си заслужава да присъстват“, кава Кроитору. Той подчертава, че за тази цел е важно страната да сключи ново споразумение с МВФ и напомни, че след 2012 г. започват години на избори, които обикновено отслабват фискалната дисциплина.

Настоящото двугодишно стендбай споразумение, което Румъния сключи с МВФ, ЕК, Световната банка и други международни институции за заем на обща стойност 20 милиарда евро, изтича през пролетта на 2011 г. Румънските власти вече съобщиха за намерението си да сключат ново споразумение с фонда догодина, което обаче ще има само предпазен характер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още