IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската фондова борса ММВБ иска да купи по-малката РТС

По предварителни изчисления ММВБ се оценява на 4-6 млрд. долара, а РТС на около 750 млн. долара

15:00 | 24.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Руската фондова борса ММВБ иска да купи по-малката РТС

Акционерите на руската фондова борса ММВБ (Micex) изпратиха на най-големите акционери (с пакети акции около 10%) на другата фондова борса – РТС, предложение за изкупуване на 100% от акциите им, съобщи РИА Новости.

По неофициална информация обаче акционерите на РТС, между които има банки и финансови организации, отказват да продадат акциите си. Причината е, че акционерите на РТС не са удовлетворени от направеното предложение по условията на сделката.

Също по неофициална информация акционерите на ММВБ са оценили РТС на около 750 млн. долара и са предложили да изкупят 20% от акциите с налични пари, а 80% - чрез размяна на акции на ММВБ. В началото на ноември беше съобщено, че Съветът на директорите на РТС е взел решение за подготовка на компанията за провеждане на първично публично предлагане (IPO) през 2011 г.

Препоръка за сливането на двете водещи руски фондови борси през октомври беше отправена от Федералната служба по финансовите пазари, като тогава беше посочено, че не става въпрос за физическо сливане, а по-скоро за обединение на ресурсите при конкуренцията с чуждестранните фондови борси, защото в момента ММВБ и РТС се конкурират помежду си.

Като възможен способ за обединение на двете руски фондови борси е предварително обсъждано пускането на допълнителна емисия акции от ММВБ, като акционерите на РТС ще получат тези акции в замяна на 100% от акциите на своята борса. При този вариант РТС може да стане 100% дъщерна на ММВБ.

Президентът на ММВБ Рубен Аганбегян оценява борсата в рамките на 4-6 млрд. долара, пише вестник „Ведомости“. Той се аргументира, че сега ММВБ заема 20-то място в света по оборот, а бразилската борса BMF Bovespa, която е на 18-то място, е с пазарна капитализация от около 16 млрд. долара.

Рубен Аганбегян коментира още, че той като инвестиционен банкер, какъвто е бил преди, разбира, че предварителните оценки далеч не винаги съвпадат по-късно с действителността, затова дава такъв широк диапазон на стойността на ММВБ, „при това не най-оптимистичната“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още