IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция с най-висока инфлация в еврозоната, Румъния държи първенството в ЕС

Инфлацията в еврозоната почти достигна целевото ниво на ЕЦБ през октомври, което прави по-малко вероятно разхлабването на паричната политика

13:15 | 16.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Гърция с най-висока инфлация в еврозоната, Румъния държи първенството в ЕС

Гърция и Кипър са двете страни в еврозоната с най-висока годишна инфлация през октомври, докато Румъния в същото време държи първенството по поскъпване на живота сред членките на Европейския съюз (ЕС).

Това показаха днешните данни на Европейската статистическа служба за потребителските цени в еврозоната и ЕС през миналия месец.

От тях стана ясно, че инфлацията в еврозоната почти е стигнала целевото ниво на Европейската централна банка (ЕЦБ), което прави по-малко вероятно разхлабването на паричната политика в еврозоната. Поддържането на ценовата стабилност е основен приоритет на ЕЦБ.

Годишната инфлация в Гърция е 5,2% през октомври, което я нарежда на първо място сред 16-те членки на еврозоната. Инфлацията в страната все пак е забавила темпото си на ръст от 5,7% през септември и 5,6% през август.

Кипър и Белгия се нареждат на второ и трето място с увеличение на потребителските цени от съответно 3,2% и 3,1% на годишна база през октомври. Северната ни съседка Румъния е първенец по инфлация сред 27-те страни в ЕС със своите 7,9%.

В България хармонизираният индекс на потребителските цени отчита ръст от 3,6% на годишна база за втори пореден месец през октомври. Евростат изчислява хармонизирани индекси на потребителските цени за всички страни от ЕС, чрез които сравнява инфлацията в тях.

С най-ниска инфлация в ЕС се отличава Ирландия, където цените са намалели с 0,8% за последните 12 месеца, следвана от Латвия с 0,9% и Словакия с 1% годишна инфлация.

В еврозоната индексът на потребителските цени ускорява темпото си на ръст от 1,8% на 1,9% през октомври, с което се приближава до целевото инфлационно ниво на ЕЦБ от 2%. Средното инфлационно ниво в ЕС на свой ред се повишава от 2,2% през септември до 2,3% през октомври.

Спрямо септември цените на потребителските стоки и услуги са нараснали с 0,4% в еврозоната и с 0,3% в ЕС.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва енергията, хранителните стоки, тютюневите изделия и алкохолните напитки, се повишава с 1,1% на годишна база в еврозоната спрямо ръст от 1% за септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още