IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция разследва Марк Мобиус

Мобиус е разследван за коментар, след който е отбелязан най-силният спад на фондовата борса в Истанбул от пролетта

17:04 | 02.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Турция разследва Марк Мобиус

Надзорните органи на турския фондов пазар започнаха разследване срещу Марк Мобиус, шеф на Templeton Asset Management Ltd. и крупен инвеститор в турски акции, след негов коментар от миналата седмица, предричащ рязка корекция на индексите в негативна посока, съобщава Wall Street Journal.

Държавният регулатор на фондовия пазар (SPK) обяви, че е започнал разследване срещу Мобиус след оплаквания от частни инвеститори относно коментарите му от миналия вторник в телевизионно интервю. В интервюто той казва, че турските акции са изправени пред негативна пазарна корекция от „около 15% до 20%“ до края на годината.

На сесия на следващия ден след интервюто индексите на фондовата борса в Истанбул се понижиха с 3,1% - най-голямото понижение в рамките на един ден от 25 май.

Публичното обявяване на прогнози за посоката на пазара не е престъпление. Ако надзорните органи обаче успеят да докажат, че Мобиус е направил твърдения, за които знае, че са лъжливи и подвеждащи и ако той е в позиция да извлече печалба от последвалия спад на цените на акциите, тогава на инвеститора може да бъде потърсена наказателна отговорност.

Мобиус, който управлява базиран в Сингапур фонд за 34 млрд. долара, от дълго време защитава предимствата в инвестициите на турския пазар. Преди по-малко от месец Мобиус обяви, че неговият фонд ще инвестира допълнителни 250 млн. долара към 1 млрд. долара, които вече е инвестирал в Турция.

Според анализатори надзорният орган ще провери позициите на Мобиус, за да установи дали той е спечелил от понижението на индексите и после ще трябва да докаже, че инвеститорът „умишлено се е отклонил от истината“. Те подчертават, че случаят е безпрецедентен.

Инвеститори като Мобиус вложиха значителни средства в турския пазар, търсейки по-добра възвращаемост. През второто тримесечие турската икономика отбеляза най-силния ръст сред страните от Г20.

Според икономисти потокът на активи от хедж фондове към развиващи се пазари като Турция ще продължи в краткосрочен план, ако, както се очаква, Федералният резерв окаже натиск над долара с изкупуване на още щатски облигации, за да стимулира американската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още