IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Румъния покрива изискванията на МВФ за бюджетния си дефицит чрез по-висок ДДС

Правителството в Букурещ оряза заплатите и увеличи данъка в опит да вмести бюджетния дефицит в рамките на 6,8% от БВП за 2010 г.

17:18 | 26.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Румъния покрива изискванията на МВФ за бюджетния си дефицит чрез по-висок ДДС

Бюджетният дефицит на Румъния се е увеличил през септември, достигайки 4,56% от брутния вътрешен продукт на страната, с което остава под договорената с Международния валутен фонд граница, включена в споразумението за отпускане на спасителен финансов пакет, съобщава Bloomberg.

Бюджетът на страната изпитва дефицит в размер на 23,3 млрд. леи (7,6 млрд. долара), в сравнение с заложените в споразумението с фонда 28,2 млрд. леи, се казва в съобщение на финансовото министерство в Букурещ. Дефицитът в края на август е бил 20,9 млрд. леи, или 4,1% от БВП.

Страната разчита на спасителен заем от 20 млрд. евро от група международни кредитори, за да се задържи на повърхността, след най-дълбоката рецесия в историята си. Правителството в Букурещ оряза заплатите и увеличи ДДС в опит да покрие определения от МВФ максимален бюджетен дефицит от 6,8% от БВП за 2010 г. През 2009 г. дефицитът в страната е бил 7,2%.

Приходите в бюджета са се увеличили с 3,6% на годишна база и с 11,7% за месеца, след като правителството увеличи ДДС с 5% до 24% през юли. Бюджетните разходи са се увеличили с 1,5% за годината и с 11,5% през август, поради повишените разходи за изплащане на помощи за безработни и погасяването на пресрочен дълг към здравната система.

Данните за бюджета на Румъния изглеждат „обещаващи“, казва шефът на МВФ за Румъния Джефри Франкс. Фондът има основание да е „оптимист“ за ситуацията в страната до края на годината, допълва той.

МВФ и правителството в Букурещ прогнозират, че БВП на страната ще се свие с 1,9% през тази година, след като се понижи с рекордните 7,1% през 2009 г. Може да се наложи преразглеждане на икономическите прогнози, казва Франк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още