IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

OMV придоби 54,17% от турската Petrol Ofisi

Цената на сделката е 1 млрд. евро, австрийската компания вече притежава 95,75% от турската фирма

09:45 | 23.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
OMV придоби 54,17% от турската Petrol Ofisi

Австрийската компания OMV обяви придобиването на 54,17 на сто от Petrol Ofisi, с което вече притежава пълен контрол върху турската компания, тъй като е собственик на 95,75 на сто от нейния капитал.

„Тази придобивка представлява допълнителна стъпка напред в стратегията за разрастване на OMV и цели да позиционира Турция като трети газо-разпределителен център на интегрираната енергийна Група, след тези в Австрия и Румъния”, съобщават от OMV.

”Очакваме добре да си сътрудничим с всички служители на Petrol Ofisi. Petrol Ofisi е една от водещите компании на пазара в Турция, с изградена идентичност и традиции. Petrol Ofisi притежава верига от бензиностанции в цялата страна и ние с гордост ще продължим тази успешна история на компанията и допълнително ще заздравим позицията на Турция, чиято икономическа роля в региона продължава да расте”, коментира Волфганг Рутенщорфер, главен изпълнителен директор на OMV.

Цената на сделката, продавач по която е Doğan Holding, е 1 млрд. евро. Очакванията са цялата процедура по придобиване на Petrol Ofisi да приключи през следващите три месеца.

OMV и Doğan Holding се споразумяха да разпределят дивидент на акционерите на Petrol Ofisi преди финализирането на сделката. На база съответните си акционерни дялове, OMV ще получи 203 млн. долара, Doğan Holding - 265 млн., а 21 млн. долара ще бъдат изплатени на миноритарните инвеститори.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още