IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сергей Собянин е новият кмет на Москва

През последните 18 години кмет на Москва беше Юрий Лужков, но той "загуби доверието" на руския президент

13:34 | 21.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Сергей Собянин е новият кмет на Москва

Градският съвет на Москва на извънредно заседание днес одобри почти с пълно мнозинство кандидатурата на Сергей Собянин за кмет на Москва, съобщават руски медии.

Кметският пост на руската столица беше овакантен на 28 септември, когато президентът Дмитрий Медведев уволни „във връзка със загуба на доверието“ кмета Юрий Лужков, който заемаше този пост над 18 години.

На 9 октомври партията „Единна Русия“ предложи на президента Медведев 4 кандидатури за кмет на Москва, от които на 15 октомври руският президент предложи да бъде утвърдена тази на Сергей Собянин.

Новият кмет на Москва има техническо и юридическо образование. От 2001 г. до 2005 г. е бил губернатор на Тюменска област, като през ноември 2005 г. е назначен на ръководител на администрацията на руския президент. От май 2008 г. Собянин е вицепремиер на Русия.

Официалната церемония по встъпване в длъжност на новия кмет на Москва е днес следобед, като се очаква на нея да присъства и президентът Медведев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още