IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Източна Европа трябва да намали дефицитите и да ремонтира банковата система

Бюджетните дефицити в развиващите се европейски страни са средно 6% от БВП през 2009 в сравнение с 0% през 2008

14:25 | 20.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ: Източна Европа трябва да намали дефицитите и да ремонтира банковата система

Страните от Източна Европа трябва да намалят своите бюджетни дефицити и да ремонтират банковите си системи, за да стимулират икономическия растеж, след като финансовата криза изправи някои от тях на ръба на фалита, посочи в своя последен доклад за регионално развитие Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от Bloomberg.

„Политиците в развиващите се страни от Европа са изправени пред трудното предизвикателство да се справят с наследството от кризата, без обаче да навредят на възстановяването“, посочват икономистите на МВФ. За тази цел трябва да се намалят бюджетните дефицити, да се гарантира платежоспособността на страните, както и да се ремонтира банковият сектор, за да се оживи кредитирането, става ясно още от доклада на международния кредитор.

Страните от Източна Европа и Централна Азия се възстановяват постепенно от най-дълбоката си рецесия за последните 20 години, след като евтините кредити позволиха на икономиките им да нарастват средно с 5% годишно преди това.

В разгара на кредитната криза МВФ предостави 65 млрд. долара заеми на няколко от страните в региона, в това число Унгария, Латвия, Украйна, Румъния и Сърбия, които бяха застрашени от фалит.

Те бяха затруднени да посрещат задълженията си, често деноминирани в чуждестранни валути, заради поевтиняването на собствените им парични единици.

Регионът получи над 100 млрд. долара помощ общо, включително от Европейския съюз и Световната банка.

МВФ очаква икономиките в региона да нараснат с 3,8% през 2010 и с 3,9% през следващата година, след като брутният вътрешен продукт се сви средно с 6% през 2009 г., отчасти и заради пресъхването на капиталовите потоци към региона.

Бюджетните дефицити в развиващите се европейски икономики са били в размер на средно 6% от БВП за миналата година в сравнение с 0% през 2008 г., показват данни на МВФ. Средното ниво на задлъжнялост в публичния сектор се е покачило до 30% от БВП през 2009 г. в сравнение с 24% през 2008 г.

Прогнозите на МВФ сочат, че отрицателното бюджетно салдо в Източна Европа ще се свие до средно 5,4 на сто от БВП през тази година и 4,1% през следващата. Делът на публичния дълг ще се увеличи обаче, достигайки 30,8% от БВП през тази година и 32,1% през следващата.

Финансовата криза е разобличила основните фискални проблеми в Източна Европа, според МВФ:

„Докато дефицитите остават високи, а приходите намаляват трайно заради края на бума в търсенето, е ясно, че трябва да се извърши значителна фискална консолидация в региона през следващите няколко години, дори и това да навреди на растежа в краткосрочен план.“

Страните с „голяма фискална уязвимост“ трябва да вземат бързо мерки за намаляване на дефицита, за да се избегне влошаването на оценката на финансовите пазари за тях, защото инвеститорите са станали по-фокусирани върху публичните финанси след гръцката дългова криза.

Регионът също така трябва да инвестира в производство, за да намали зависимостта на икономиката от сектора на услугите и строителството, които са били източник на икономическия бум в годините преди кризата. Компаниите трябва да намерят нови пазари за своите промишлени стоки и услуги, което ще изисква промяна в правителствената политика, смятат от МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още