IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария и Румъния построиха участък от газопровода „Набуко“

Според унгарската MOL газовата връзка между Унгария и Румъния, която ще бъде част от "Набуко", повишава конкуренцията на газовия пазар в региона

11:18 | 15.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Унгария и Румъния построиха участък от газопровода „Набуко“

Унгария и Румъния откриха 47-километров участък от междусистемната газова връзка между двете страни, който се очаква да бъде и част от газопровода „Набуко“, се казва в съобщение на унгарската петролна и газова компания MOL, цитирано от РИА Новости.

Въпросният участък от газовата връзка е на територията на Унгария. Преди това беше открит и участъкът от междусистемната връзка на територията на Румъния, който е с дължина от 60 км и е строен от румънската Transgaz.

MOL и Transgaz са участници в проекта „Набуко“, заедно с германската RWE, австрийската OMV, „Български енергиен холдинг“ и турската Botas. Участващите в проекта компании са с равни дялове. Предвижда се „Набуко“ да е с капацитет от 31 млрд. куб. м газ годишно и да минава през териториите на Турция, България, Румъния, Унгария, Австрия. По план би трябвало да влезе в експлоатация през 2015 г.

От MOL коментират още, че се надяват в Централна и Източна Европа да бъде създаден интегриран газов пазар с помощта на регионалното сътрудничество. Според MOL газовата връзка между Унгария и Румъния повишава конкуренцията на газовия пазар в региона, което е благоприятно за търговците и потребителите на природен газ.

В началото на месеца премиерът Бойко Борисов съобщи официално, че междусистемната газова връзка на България с Турция, която е решено да бъде построена, ще стане част от газопровода "Набуко". Според предварителните разчети, това може да стане най-рано към края на 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още