IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сърбия с най-висок основен лихвен процент в Европа

Растящата инфлация принуди Сръбската централна банка да вдигне основната лихва за трети пореден месец

19:46 | 14.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Сърбия с най-висок основен лихвен процент в Европа

Сръбската централна банка увеличи основния лихвен процент в страната до 9,5%, след като поскъпването на хранителните стоки се превърна в заплаха за постигането на заложените от монетарната институция целеви инфлационни нива, предаде Bloomberg.

Повишението на основната лихва с 0,5 процентни пункта е трето за последните три месеца и бе очаквано от пазарните анализатори.

Лихвеното равнище в Сърбия е най-високото сред страните в Европа.

При определянето на лихвата ръководството на Сръбската централна банка е взело предвид инфлационните очаквания, подхранвани от нарастващите цени на храните.

Чрез увеличаване на лихвения процент централната банка се надява да върне инфлацията в рамките на поставените целеви нива в средносрочен план.

Премиерът на Сърбия Мирко Цветкович заяви на 6 октомври, че централната банка няма друг избор, освен да налага рестриктивна парична политика, защото голямото вътрешното търсене представлява риск за ценовата стабилност.

Годишната инфлация в Сърбия се ускори до 7,7 процента през септември от 6,6% през август, след като цените на храните и напитки скочиха с 2% в рамките на един месец.

Сръбският динар поскъпна с 0,4% срещу еврото след лихвеното решение, като едно евро се разменя срещу 106 динара. Сръбската валута е поевтиняла с 9,3% срещу еврото от началото на тази година, което я нарежда сред шестте най-губещи валути в света.

Единствено паричните единици на Венецуела, Гвинея, Етиопия, Мозамбик и Уганда се представят по-лошо.

Поевтиняването на динара принуди централната банка да продаде над 2 млрд. евро, за да се намеси на валутните пазари и да подкрепи курса на местната валута.

Сръбската централна банка има за цел да постигне годишна инфлация от 4,5%, плюс-минус 1,5 процентни пункта, в края на 2011 г.

За 2012 г. целевото инфлационно ниво е 4%, плюс-минус 1,5 процентни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още