IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгарското правителство с временен контрол върху фирмата, виновна за разлива

Ръководителят на компанията Золтан Бакони е задържан за 72 часа

18:40 | 11.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Унгарското правителство с временен контрол върху фирмата, виновна за разлива

Премиерът на Унгария Виктор Орбан приписа вината за разлива на токсични отпадъци в страната миналата седмица на „човешка небрежност“ обяви, че правителството ще придобие контрол върху компанията, отговорна за инцидента, предаде Ройтерс.

Разливът беше причинен от изтичане на хвостохранилище, собственост на компанията MAL Zrt, която произвежда алуминий.

Един милион кубични метра червена тиня изтече от хранилището, наводнявайки три селища и замърсявайки няколко реки, включително приток на Дунав.

Ръководителят на компанията Золтан Бакони е задържан за 72 часа, съобщи днес говорителката на кабинета Ана Над.

Премиерът е заявил пред парламента, че щетите от разлива трябва да бъдат платени на засегнатите, а работните места в завода – да бъдат запазени. По думите му компанията трябвало да бъде държана отговорна, а активите й да бъдат временно под държавен контрол.

Той е посочил, че ще бъде назначен държавен комисар, който да поеме контрола върху MAL и да управлява активите на компанията.

Според него в компанията са знаели за състоянието на хвостохранилището, но са сметнали, че не си струва да го оправят и са се надявали да няма проблеми.

В същото време от спасителните екипи се надяват до вторник да приключат с изграждането на бент, който да предпази близкото село Колонтар, в случай че стената на хвостохранилището падне.

В съобщение на сайта си, публикувано в неделя, от MAL посочват, че стените на хранилището са отговаряли на стандартите, според технически преглед от 1995 г.

Според Густав Уинклер, професор в Техническия университет в Будапеща, който е изследвал мястото при строежа на хранилището преди 30 години, структурата на почвата там в направила хранилището нестабилно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още