IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукойл планира да излезе на фондовата борса в Хонконг или Сингапур през 2011 г.

„Каквото търсене има в Китай, такъв ще бъде и обемът“ на предложените акции, казва вицепрезидентът на руската петролна компания Леонид Федун

10:40 | 07.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Лукойл планира да излезе на фондовата борса в Хонконг или Сингапур през 2011 г.

Руската частна петролна компания Лукойл планира да излезе на фондовата борса в Хонконг или Сингапур, е съобщил вицепрезидентът на компанията Леонид Федун, цитиран от Интерфакс. По думите му, това може да стане още през 2011 г.

Федун не уточнява какъв обем акции Лукойл би могъл да търгува на някоя от тези борси, отбелязвайки само, че „каквото търсене има в Китай, такъв ще бъде и обемът“.

Вицепрезидентът на Лукойл коментира, че има голям интерес към акциите, които сега продава американската ConocoPhillips. Самият Федун също изкупува акции на Лукойл на фондовия пазар, като намеренията му са неговият пакет да стигне от 9,27% до 10 на сто. Най-големият собственик на акции на Лукойл – с над 20%, е президентът на петролната компания Вагит Алекперов.

По последни данни, към края на септември акциите на ConocoPhillips в Лукойл са 6,15%, спрямо пакета от 20% към март.

Сега акциите на Лукойл се търгуват на руските фондови борси РТС и ММВБ, а също и на Лондонската фондова борса (LSE). Леонид Федун уточнява, че Лукойл не възнамерява да излиза от тези две борси.

Към 5 октомври пазарната капитализация на Лукойл на борсата РТС възлиза на около 50 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още