IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърците масово търсят работа в Кипър

Почти 74% от гърците, притежаващи диплома от колеж, биха напуснали страната си

13:27 | 23.09.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Гърците масово търсят работа в Кипър

До неотдавна гърците, заминаващи да живеят в чужбина, бяха основно студенти, банкери или лекари, получили по-добра възможност за реализация. Тази година обаче голямо количество нискоквалифицирани гръцки работници се опитват да се спасят от икономическата криза, като си намерят работа в чужбина, точно както след войните през 50-те години на миналия век.

Кипър, където официалният език също е гръцки, се превръща във все по-предпочитана дестинация за гръцките емигранти, пише Bloomberg.

През второто тримесечие на годината безработицата в Гърция достигна 11,8%, докато за същия период в Кипър тя е едва 7%. Безработицата сред младите хора в Гърция на възраст между 25 и 34 години е 15,8%.

„През последните 5 месеца наблюдаваме увеличение на броя на гърците, посещаващи бюрата по труда в Никозия“, казва Панагиота Ликра, представител на министерството на труда и социалните грижи в Кипър. „Това обикновено са хора между 20 и 40 години, които са изгубили работата си“.

Икономиката на Кипър нараства за второ поредно тримесечие, след като се сви с 1,7% през 2009 г. За сравнение, гръцкият БВП се понижава за седмо поредно тримесечие, след като се сви с 2% през 2009 г.. Европейският съюз прогнозира допълнителни 4% спад на гръцката икономика през тази година.

Почти 74% от гърците, притежаващи диплома от колеж, биха напуснали страната си ако можеха, показва проучване на Kapa Research проведено сред млади хора в Гърция на възраст между 22 и 35 години.

През 50-те години на миналия век много гърци на същата възраст емигрираха в Австралия и Канада, заради гражданската война в страната.

„Ако можех да си намеря постоянна работа в Гърция, разбира се бих останал“, казва 35 годишният Кристос Чоутокоглу от Солун, който е пристигнал в Никозия в края на август. „Ако има някакво раздвижване на пазара на труда в Гърция бих се замислил отново за завръщане, но не мисля, че това ще се случи през следващите 5 години“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
lashov
преди 13 години
те у нас вечче търсят работа!!!! първо у нас, после в кипър ......... следва Албания!! Албанците ще ги приемат с отворени обятия!:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
bgg_red
преди 13 години
Първо в Кипър след това и у нас !!! :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още