IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Папандреу: Фалитът на Гърция ще е „трагедия“

Ако искахме да фалираме, щяхме да решим да го направим преди много месеци, казва гръцкият премиер

10:58 | 21.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Папандреу: Фалитът на Гърция ще е „трагедия“

Гръцкият премиер Георгиус Папандреу потвърди желанието на Гърция да се завърне на международните капиталови пазари колкото може по-скоро и изключи каквато и да е възможност за преструктуриране на дълга на страната, съобщава Bloomberg.

„Ние няма да фалираме“, казва Папандреу. „Фалитът ще бъде трагедия“.

Според критици, включително професорът от New York University Нуриел Рубини, за да се избегне фалит, ще е необходимо контролирано преструктуриране на гръцкия публичен дълг.

„Ако искахме да фалираме, щяхме да решим да го направим преди много месеци“, казва Папандреу. „Ще е грешно за гръцката икономика, ще е грешно за европейската икономика и в края на краищата това би влошило положението още повече. Ето защо полагаме усилия, извършваме тези тежки структурни реформи и засега постигаме поставените цели.“

Икономиката на страната вероятно ще се свие с 4% през тази година, сочи прогнозата на Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ). Миналата седмица Европейската комисия обяви, че очаква икономиката в еврозоната да нарасне с 1,7% през 2010 г.

„Според програмата в края на 2011 г., ако всичко върви добре, ще имаме растеж“, казва Папандреу.

Гърция приложи редица мерки за съкращаване на бюджетните разходи, включително орязване на заплати и пенсии и повишаване на ДДС в замяна на спасителен пакет от 110 млрд. евро от ЕС и МВФ. Страната беше изолирана от облигационните пазари, след като повишаването на доходността на гръцките ДЦК направи цената за продажбата на дългосрочен дълг прекалено висока. Нямаме график за издаването на дългови облигации, казва Папандреу.

Да изберем фалита вместо да приложим мерките за съкращаване на бюджетните разходи „може да има заразен ефект в ЕС и в крайна сметка това ще донесе много повече несгоди за гръцкия народ“, казва Папандреу. С мерките „ние предотвратихме разпространението на проблема“.

Мениджърите на облигационни фондове все още купуват гръцки дълг с неохота, след като страната беше принудена да потърси помощ от международните институции. Повишената доходност, която инвеститорите търсят от 10-годишните гръцки ДЦК сравнена с германските облигации остава 909 базисни пункта, съвсем малко под 973-те пункта достигнати на 7-ми май.

Бюджетният дефицит на Гърция се понижи с 32,3% през първите 8 месеца на годината, което надвишава поставената за периода цел от 26,5%. Намаляването на заплатите и пенсиите компенсира по-бавното от очакваното нарастване на приходите.

Дефицитът, който не включва разходите на притежавани от държавата институции и компании, се е свил до 14,5 млрд. евро от 21,4 млрд. евро година по-рано, показват данни на гръцкото министерство на финансите. Правителството си е поставило за цел да съкрати бюджетния дефицит за годината с 39,5%.

„Ако Гърция не следва тази програма, това щеше да е в ущърб на Германия и цялата еврозона“, казва Папандреу. „Германските данъкоплатци ще спечелят от това. Ние взимаме заеми, а не пари като подарък“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още