IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Литва се кани да развенчае мита за естонското господство в Прибалтика

Според анализатори добрата маркетингова стратегия на Литва е засенчила предимството, което ще даде еврото на Естония

17:17 | 17.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Литва се кани да развенчае мита за естонското господство в Прибалтика

Технологичният гигант IBM съобщи вчера, че ще изгради най-новия си научноизследователски център в Литва. Това е поредният голям международен инвеститор, който предпочете Литва пред конкуриращите се с нея за чуждестранни инвестиции Латвия и Естония, след като трите прибалтийски страни пострадаха най-тежко от рецесията в Европа през миналата година, пише Bloomberg.

Поне пет големи международни компании решиха да инвестират в Литва от началото на миналата година досега, начело със софтуерната компания Microsoft и третата по големина британска банка Barclays.

Популярността на Литва се увеличи, след като премиерът на страната Андриус Кубилиус промени своята маркетингова стратегия пред чуждите инвеститори. Според Кити Кубо от Естонския фонд за развитие, който съветва правителството в Талин за икономическата му политика, това, че Андриус Кубилиус е поел лично промотирането на страната, е увеличило много изгледите й за успех.

„Вратите на компании като IBM са отворени за министър-председатели дори тогава, когато за една агенция за насърчаване на инвестициите е трудно дори да прекрачи техния праг“, посочва тя. „Ако Литва продължава в същия дух, има добър шанс да привлече най-добрите инвестиции в региона и най-добрите таланти.“

Според Кити Кубо правителството в Талин неправилно е отхвърлило предложението на Естонския фонд за развитие да се назначи високопоставен политик начело на инвестиционната политика на страната.

Състезанието е от жизненоважно значение, докато балтийските държави се опитват да съживят растежа на своите икономики, които се свиха с 20-25% от върховите си нива заради световната икономическа криза, съгласно оценки на Международния валутен фонд (МВФ), които бяха публикувани тази седмица.

Естония е традиционният лидер на Балтийския регион в преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) с 16,2 млрд. долара, според световния доклад за инвестициите през 2010 г. от Конференцията на Обединените нации по търговия и развитие. Литва е втора с 13,8 млрд. долара, следвана от Латвия с 11,7 млрд. долара.

Литва обаче е намалила значително разликата си с Естония през миналата година, защото преките чужди инвестиции в страната са нараснали със 7%, докато тези на Естония са намалели с 3%. В Латвия също се отчита спад, но по-малък в размер на 2%, съгласно доклада.

Правителството на Кубилиус планира да увеличи ПЧИ до 20 млрд. евро в рамките на пет години, като се съсредоточи върху компютърните услуги и енергетиката. Това е част от усилията на Литва да се утвърди като регионален център за високотехнологични услуги в прибалтийския и северния регион, съобщи през юни министърът на икономиката Даниус Крейвус.

Макар и трите страни да посочват като предимство членството си в Европейския съюз, централното си местоположение и евтините, добре образовани кадри, Естония води в класацията на Световната банка по условия за правене на бизнес. Тя е поставена на 24-то място в най-скорошното проучване, Литва е 26-та, а Латвия е 27-ма.

Според Кристиан Кетелс, който е професор в Института за стратегия и конкурентоспособност към Harvard Business School, стратегията на Литва е по-правилна от тази на Естония. Той смята, че държавите, които предлагат на пазара силните си страни в конкретни групи от икономически дейности, могат по-лесно да се забележат от инвеститорите благодарение на специфичните си предимства.

IBM обяви вчера, че планира да изгради изследователски и развоен център заедно с правителството на Литва във Вилнюс. Всяка страна ще инвестира 15,9 млн. долара и ще има дял в патентите.

Въпреки че е най-малка сред трите балтийски страни, Естония засега е лидер по инвестиции, като Skype Technologies, Playtech и Swedbank са сред успешните инвеститори в страната. Естония може да получи и допълнително предимство през следващата година, когато приеме еврото, което ще направи по-лесно за инвеститорите в Естония да правят бизнес със страните, които използват единната валута.

Според анализатори обаче добрите маркетингови усилия на Литва са засенчили предимството, което ще даде еврото на Естония. Те посочват, че еврото може да помогне първоначално за привличането на нови инвеститори, но не може да гарантира задържането им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Idun
преди 13 години
Ето от кого може да се поучи Бойко :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още