IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин не вярва в ролята на човека за климатичното затопляне

Преди 100 хил. години мамутите са започнали да измират, без намесата на човека, аргументира се руският премиер

07:59 | 24.08.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
Путин не вярва в ролята на човека за климатичното затопляне

„Дали климатичните промени се случват, защото Земята диша, живее, изпуска газове – метан, или заради влиянието на човешката дейност?” Това попита пред телевизионни камери руският премиер Владимир Путин по време на своя обиколка из Русия и посещение на научна база в северната част на страната.

„Преди 100 хил. години мамутите са започнали да измират (..) заради затоплянето на климата, повишаването на нивото на океаните и намаляването на зеленината (...). И всичко това е станало без намесата на човека”, е развил Путин тезата си.

Изказването му веднага провокира реакция от страна на известен учен – германката Инкен Прюс, член на научна експедиция за изучаване на климата, с която премиерът се е срещнал, съобщава Интерфакс. Тя подробно е обяснила на министър-председателя, че всъщност именно човекът е отговорен за настоящите климатични промени.

„Използването на различни горива има много по-голямо влияния върху климата от естествените изпускания на метан, които визирате”, е подчертала Прюс. „Това, което се случва сега, не е ставало никога преди. А човешкият вид има особено голям „принос” за климатичните промени.”

Това не е първият случай, в който премиерът си навлича гнева на учените. През 2003 г. Владимир Путин, по това време президент, заяви, полушеговито, че повишаване на температурите с два-три градуса ще е добро за Русия, защото „би харчила по-малко за кожени палта и топли дрехи”.

Друг аргумент, даден с по-сериозен тон, беше, че по-топлият климат би помогнал на местното селско стопанство.

През юли Русия изживя период на най-големите горещини в историята си, които предизвикаха трудни за овладяване пожари на територията на страната, както и загуби, по предварителни правителствени оценки, на една трета от зърнената реколта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
GN1
преди 13 години
Това което достига до нас чрез медиите от основния поток по темата за ПРИЧИНЕНОТО ОТ ЧОВЕКА глобално затопляне е 90% пропаганда, и 10% наука. Путин задава уместен въпрос - който иска да разбере истината да проучи сам нещата в интернет, препоръчвам Лорд Кристофър Монктон, професро Ричард Линдзен, професорът от НАСА Боб Картър. Ал Гор и компания се опитват да уплашат всички и да предложат тяхното решение - нов глобален данък, който да предвижи нещата към бъдещото ТЯХНО глобално правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Dror
преди 13 години
Не мога да забравя как на времето СДС-арите бяха поканили Jacque-Yves Cousteau да инспектира Козлодуйза Monsieur Cousteau образованието завършва в секундера, но това не му попречи да се изкаже компетентно за технологиите и реакторите използвани в КозлодуйВ резултат, на което Бг загуби доста пари обаче екологията, СДС и най-вече Франция спечелиха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Dror
преди 13 години
ами по-скоро не, това което се е опитал да каже е да не вярвате на глупости на евтини политици и гладни за бюджет бездарници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
bertram
преди 13 години
Оставаше и да каже "Не купувайте нефт,газ и въглища от нас, а развивайте алтернативни източници на енергия като вятър,слънце и вода.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още