IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лятото на гръцкото недоволство нанесе тежък удар на туризма

Приходите от туризъм на Гърция рязко падат, самите гърци пътуват по-малко, а зачестилите им посещения в България не успяват да спасят и родния туризъм

11:37 | 21.08.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Лятото на гръцкото недоволство нанесе тежък удар на туризма

Приходите на Гърция от туризъм са намалели с 12% към юни на годишна база, показват данни на централната банка на страната.

Разходите на чуждестранните туристи за почивка в южната ни съседка са паднали до 2,78 млрд. евро за шестмесечието, като понижението спрямо същия период на 2008 е с цели 23,3%.

Особено голям спад на постъпленията от туризъм е регистриран през юни, след като през май загинаха трима банкови служители в страната по време на протести срещу предприеманите мерки от правителството за затягане на финансовата дисциплина.

Освен това в началото на летния сезон случаите на блокирани заради стачки туристи бяха ежедневие в Гърция и, въпреки че като цяло чуждите посетители казваха, че по-скоро пренебрегват влиянието на протестите, все пак те са дали своето отражение върху нагласите на евентуалните нови посетители.

Понижението на приходите само за юни възлиза на 16 на сто на годишна база.

Прогнозата на туристическото министерство в страната е спадът на сектора за цялата 2010 г. да е между 7 и 8 на сто. През юли отрицателната тенденция вече е започнала да се обръща, като броят на туристите отчита растеж от 2,7 на сто спрямо същия месец на 2009 г.

По данни на представители на туристическия бранш резервациите за август и септември също дават повод за по-голям оптимизъм.

Статистиката на централната банка показва още, че самите гърци също са свили разходите си за почивки в чужбина. Отделените за целта суми са намалели с 10,5% за полугодието на годишна база, като спадът за последните две години е с над 20%.

От позагубените позиции на Гърция като предпочитаната лятна дестинация се възползват държави като Хърватия и Турция, докато нашата страна също отчита спад на приходите от чуждестранен туризъм за полугодието.

Само броят на туристите в България се увеличава - с над 9% за юни спрямо юни 2009, но ръстът се дължи предимно на посетители от самата Гърция, които не харчат толкова средства у нас, колкото намаляващите по-платежоспособни германски туристи.

Общите приходи от посещенията на чужденци в България падат с 2,35% за юни до 314,5 млн. евро, а понижението за полугодието е с 0,92 на сто до 901 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
smart-ass
преди 13 години
Пресекат, приятел, пресекат. Виж, потекат си го уцелил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още