IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В Румъния искат по-висока минимална заплата

Синдикатите предлагат повишение до сума, равняваща се на 355 лв.

19:41 | 20.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
В Румъния искат по-висока минимална заплата

Румънските синдикати поискаха днес в разговори с премиера Емил Бок увеличаване на минималната заплата до 750 леи (355 лв.), докато правителството предлага увеличението да бъде от 600 леи (284 лв.) на 640 леи (303 лв.), предаде Аджерпрес.

Председателят на Националния синдикален блок Думитру Костин заяви, че запазването на минималната заплата на толкова ниско равнище представлява „маскирана форма на запазване на данъчните измами”.

Той подчерта, че около една трета от хората, които работят законно в Румъния, официално имат много ниски заплати, а останалата част от парите се получават в плик.

Председателят на Синдикалната конфедерация „Картел Алфа” Богдан Хосу също заяви, че минималната заплата трябва да стане 750 леи, за да се премахне работата на черно.

„Минималната заплата за страната трябва да достигне около 750-800 леи, за да можем да се борим с работата на черно и да достигнем до минимална заплата, която представлява 50 на сто от средната заплата през 2015 г.”, заяви Хосу.

Синдикалните лидери заявиха, че разговорите по темата ще продължат в понеделник следобед в министерството на труда, като преди това премиерът ще се консултира с партиите от управляващата коалиция по исканията на синдикатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още