IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Един от бащите на еврото готов да работи безплатно за спасяването му

Томзао Падоа-Скиопа ще съветва Гърция в борбата с огромния бюджетен дефицит без възнаграждение

10:49 | 20.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Един от бащите на еврото готов да работи безплатно за спасяването му

Един от архитектите на единната европейска валута – италианецът Томазо Падоа-Скиопа обяви готовност да работи безвъзмездно за преодоляване на проблемите, пред които е изправено еврото заради гръцката дългова криза.

За целта специалистът ще бъде назначен за съветник на премиера на Гърция Георгиус Папандреу, съобщава Bloomberg.

В настоящия момент именно дълговете на южните ни съседи са в основата на техните проблеми, а отпускането на спасителна помощ от ЕС и МВФ е обвързано с постигането на резултати в борбата с дефицита.

Томазо Падоа-Скиопа е заемал поста финансов министър на Италия, бил е ръководител на централната банка и част от международните органи за банков надзор. Поради тази причина неговият опит в преодоляването на бюджетни кризи и разработването на антикризисни мерки е доста голям.

„Като бивш финансов министър на държава с перманентни бюджетни проблеми, Падоа-Скиопа може да предостави безценен опит“, смята бившият ръководител на германската централна банка Отмар Исинг.

Като част от италианската централна банка Падоа-Скиопа е помогнал на Италия, на която дълги години се е гледало като на най-слабата страна от еврозоната, да се справи с дефицита. Тези умения ще помогнат на Гърция, която бе на косъм от банкрут, смята Исинг.

Томазо Падоа-Скиопа e на 70 години. При създаването на еврото неговата роля е доста силна, като се занимава с този процес още от края на 80-те години. Тогава той е бил съветник на Жак Делор, който е бил голям поддръжник на идеята за единен пазар и обща валута в Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още