IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша на път да сключи договор с Газпром до 2037 г.

Standard & Poor's преразгледа прогнозата си за рейтинга на Газпром от „негативна“ на „стабилна“

10:32 | 19.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Полша на път да сключи договор с Газпром до 2037 г.

Правителството на Полша предвижда да приключи консултациите по споразумението за доставки на природен газ от Русия до края на август. Това е заявил послкият министър на икономиката Валдемар Павлак пред местна телевизия, съобщи ИТАР-ТАСС.

По думите му неговото ведомство в момента „си разменя съответните документи с Министерството на външните работи, така че към края на август на заседание на правителството споразумението да бъде утвърдено“.

По предварителна информация част от допълнителните условия по газовото споразумение между Полша и Русия от 1993 г. предвиждат увеличение на обемите на руския газ за страната до 10,3 млрд. куб. м годишно.

Друго важно допълнение е продължаване на договора между Газпром и полската държавна нефтена и газова компания „Полска Гурництво Нафтове и Газовництво" до 2037 г., което се смята за вече съгласувано по време на срещата на премиерите на двете страни през април, но междуправителствено споразумение по въпроса още не е подписано.

Преди две седмици премиерът на Полша Доналд Туск обясни забавянето на подписването на междуправителственото газово споразумение с необходимостта от съгласуването на някои негови точки с Европейската комисия (ЕК), така че то да съответства на европейското законодателство.

Междувременно международната рейтингова агенция Standard & Poor's съобщи, цитирана от Интерфакс, че е преразгледала прогнозата си за рейтинга на Газпром от „негативна“ на „стабилна“. В същото време се потвърждават дългосрочните и краткосрочните кредитни рейтинги на руския газов гигант на равнище „ВВВ/А-3".

От Standard & Poor's коментират, че „преразглеждането на прогнозата за Газпром отразява стабилизирането на собствените показатели на компанията, доколкото очакванията са, че увеличението на паричния поток и умереното придобиване на активи през 2010 г. ще способстват за понижаване на финансовия натиск“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още