IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на украинската икономика се е усилил през второто тримесечие

БВП е нараснал с 6% на годишна база, което е най-силен ръст от второто тримесечие на 2008 г. и съвпада с прогнозите на икономистите

19:05 | 16.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Растежът на украинската икономика се е усилил през второто тримесечие

Украинската икономика е усилила растежа си през второто тримесечие благодарение на увеличеното търсене на експортни стоки от страната, предаде Bloomberg.

БВП е нараснал с 6% на годишна база, което е най-силен ръст от второто тримесечие на 2008 г. и съвпада с прогнозите на икономистите. Спрямо първото тримесечие икономиката на страната е отчела ръст от 3,9 на сто на сезонно коригирана база, показват предварителните данни.

Това е второ поредно тримесечие на растеж в Украйна, след като миналата година икономиката се срина с 15%. През първото тримесечие БВП нарасна с 4,9% благодарение на по-високите цени на металите, които са основна експортна стока на страната.

За цялата година правителството очаква растеж на икономиката с 3,7 на сто.

През първото полугодие износът на Украйна е скочил с 33,5 на сто благодарение на металите. За периода индустриалното производство, което представлява една четвърт от икономиката, се е увеличило с 12% спрямо 31% спад година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още