IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перспективите пред балтийските икономики се подобряват

От Capital Economics повишиха прогнозите си за Литва, Латвия и Естония за тази и следващата година

17:10 | 12.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Перспективите пред балтийските икономики се подобряват

Трите прибалтийски страни – Литва, Латвия и Естония, ще се възстановят по-бързо от очакваното от най-тежката рецесия в историята на Европейския съюз (ЕС).

Това прогнозират от инвестиционната компания Capital Economics, отчитайки подобреното им индустриално производство и стабилизирането на финансовия им сектор, предаде Bloomberg.

Анализаторите на Capital Economics очакват брутният вътрешен продукт (БВП) на Естония да се увеличи с 3% на годишна база през тази година. Предишните им прогнози бяха за спад от 1%.

Литва на свой ред вероятно ще отчете нулев икономически растеж през тази година спрямо очакваните досега 2% спад. Латвия единствена сред трите страни вероятно ще остане в рецесия с понижение на БВП от 0,5 на сто, което е доста по-малко от очакваното досега понижение от 3,5 на сто.

От Capital Economics очакват БВП и на трите балтийски страни да се увеличи с 3% през 2011 г. заради по-доброто от очакваното представяне на индустриалния им сектор и увеличението на износа.

Той бе подкрепен от намаляването на разходите за труд през тази година, което прави стоките на трите страни по-конкурентни.

Вчера стана ясно, че БВП на Естония, която ще приеме еврото през януари 2011 г., е нараснал с 3,5% на годишна база през второто тримесечие. Икономиката на Литва се увеличи с 1,1% на годишна база, а тази на Латвия намали годишния си спад до 3% спрямо понижение от 6% през първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още