IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономиката на Русия с 5,2% ръст през второто тримесечие

Възстановяването на странат след силния икономически спад от миналата година продължава

19:00 | 11.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Икономиката на Русия с 5,2% ръст през второто тримесечие

Икономиката на Русия е постигнала ръст от 5,2 на сто през второто тримесечие на 2010 година. Това се дължи основно на нарасналия експорт, както и на стабилизираното вътрешно потребление, съобщава marketwatch.

Предварителните очаквания на икономистите бяха за ръст от 5,7 на сто, но те не се оправдаха. Въпреки това, положителната новина за страната е фактът, че след ръст на икономиката от 2,9% през първото и 5,2 на сто през второто тримесечие, голяма част от свиването от 8%, отчетено през миналата година може да бъде заличено до края на годината.

Русия е основен износител на петрол и газ и нейната икономика зависи силно от пазарите на суровини. Именно те бяха в основата на значителния спад от миналата година.

„Въпреки ускоряването на растежа, ние оставаме негативно настроени за перспективите пред страната за цялата година. Причината е, че виждаме недостиг на двигатели на растежа”, коментират за медията от Danske Bank.

„Малко вероятно е търговският баланс да подкрепи брутния вътрешен продукт през втората половина на годината, тъй като е въведена забрана за експорт на зърно, а няма сериозни сигнали за възстановяване на инвестиционната активност”, допълват от финансовата институция.

Днес основният индекс на борсата в Русия – RTS, се понижи с 2,1 на сто. Основният индекс на втората борса в страната – MICEX, отстъпи с 1,6 на сто.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още