IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи ръст на икономиката на Естония на годишна база от над две години

БВП на страната е нараснал с 3,5% спрямо второто тримесечие на 2009 г. след спад от 2% през първото тримесечие

10:12 | 11.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Първи ръст на икономиката на Естония на годишна база от над две години

Икономиката на Естония, която претърпя една от най-тежките рецесии в ЕС миналата година, е отчела през второто тримесечие годишен растеж за първи път от две и половина години благодарение на възстановяването на износа, предаде Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 3,5 на сто спрямо второто тримесечие на 2009 г., след като през първите три месеца на годината се сви с 2%. Средните оценки на анализатори бяха за ръст на годишна база през второто тримесечие с 0,8 на сто.

На сезонно коригирана база през тримесечието БВП е нараснал с 2% спрямо спад с 2 на сто през първото тримесечие.

През януари Естония ще приеме еврото. За цялата година се очаква растеж на БВП от 1% благодарение на износа, а за 2011 г. се предвижда растеж от 4 на сто, по оценки на финансовото министерство и централната банка на страната.

Износът през второто тримесечие е нараснал с 27% на годишна база.

Трите балтийски страни – Естония, Латвия и Литва, бяха сред най-сериозно засегнатите от кризата заради замразяването на кредитните пазари. Литва се върна към растеж на годишна база през второто тримесечие (+1,1%). Латвия отчете спад за периода на годишна база от 3 на сто, но на тримесечна база БВП на страната нарасна с 0,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още