IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Латвия продължава да се възстановява от рецесията

Икономиката на страната е нараснала съвсем леко с 0,1 на сто спрямо първите три месеца на годината

15:48 | 09.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Латвия продължава да се възстановява от рецесията

Икономиката на Латвия – една от най-силно засегнатите от кризата в Европа, отчете второ поредно тримесечие на ръст за периода април-юни, съобщи АР, позовавайки се на статистически данни на страната.

Икономиката на страната е нараснала съвсем леко с 0,1 на сто спрямо първите три месеца на годината, когато пък беше отчетен растеж с 0,3% на тримесечна база.

Въз основа на данните премиерът на страната Валдис Домбровскис е заявил, че „рецесията е приключила и, на базата на някои индикатори, може да се очаква, че през второто полугодие икономиката на Латвия ще възстанови ръста си“.

На годишна база обаче икономиката се понижава с 3% заради продължаващото лошо състояние на сектора на услугите и на строителството. Производството обаче нараства с 14% на годишна база през второто тримесечие.

Миналата година БВП на Латвия се срина с 18%, което беше най-големият спад в ЕС, след като преди това икономиката на страната бързо растеше, което доведе до прегряването й. През декември 2008 г. Латвия беше принудена да поиска 7,5 млрд. евро заем от международни кредитори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още