IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мисия на МВФ препоръча на Румъния да изплати задълженията си към частния сектор

Страната е въвела планираните мерки за фискална консолидация, изпълнявайки условията за отпускането на третия транш от заема

12:31 | 04.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Мисия на МВФ препоръча на Румъния да изплати задълженията си към частния сектор

Мисията на Международния валутен фонд в Румъния, която е приключила десетдневната си проверка на изпълнението на условията по заема от 20 млрд. евро за страната, ще препоръча отпускането на средствата по следващия транш, ако правителството уреди задълженията си към частния сектор, предаде Bloomberg.

Румънското правителство трябва да изплати 2 млрд. леи (470 млн. евро), за да уреди задълженията си, е посочил ръководителят ма мисията Джефри Франкс. Страната получаваше предупреждения относно тези задължения при предишните преводи на траншовете по заема.

Фондът може да отпусне на Румъния транш в размер на около 900 млн. евро през септември в зависимост от решението на борда на финансовата институция. Бюджетният дефицит на страната за първото полугодие в 3,35 на сто от БВП, което е под поставения от МВФ таван на 6,8% като условие за отпускането на заема.

Румъния, която се обърна за помощ към фонда и ЕС миналата година, увеличи ДДС с пет процентни пункта до 24% и намали заплатите в публичния сектор с 25 на сто, за да постигне поставените цели.

В изявление на Европейската комисия се посочва, че страната е въвела планираните мерки за фискална консолидация, изпълнявайки условията за отпускането на третия транш от заема.

От фонда са повишили прогнозата си за свиването на румънската икономика на 1,9 на сто през тази година (при предишни очаквания за спад с 0,5 на сто), а за следващата година предвиждат ръст от 2%. Ревизираната в отрицателна посока прогноза е вследствие на очаквания спад на търсенето след увеличаването на ДДС и намаляването на заплатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още