IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Литва ще строи газопровод, за да избегне зависимостта от руския газ

Предвижда се строителството на междусистемна връзка между Литва и Полша с обща дължина около 450 км

10:32 | 03.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Литва ще строи газопровод, за да избегне зависимостта от руския газ

Операторите на газопреносните системи на Полша и Литва Gaz System и Lietuvos Dujos подписаха вчера меморандум за строителството на междусистемна връзка с названието Amber с обща дължина около 450 км, съобщи вестник „Комерсант“.

Така Литва би могла да избегне зависимостта от вноса на руски газ, който сега няма алтернатива за страната и се внася по направлението през Беларус. Основни акционери в латвийската газова компания са E.ON Ruhrgas (38,9%) и Газпром (37,1%).

Предвижда се капацитетът на новия газопровод да е до 5 млрд. куб. м газ годишно. След реализирането на проекта Литва ще може да се снабдява с природен газ от строящия се в Полша терминал за втечнен газ.

Меморандумът предвижда да бъде направен анализ на икономическата целесъобразност на Amber, включително текущото и прогнозното търсене на природен газ в региона, източника на доставките, пазарните цени на газа и сигурността на доставките.

Предвижда се през първото тримесечие на 2011 г. анализът да бъде представен в Европейската комисия за одобрение. От полска страна смятат, че газопроводът би могъл да бъде построен до 2015 г. Литва разчита, че предпроектното проучване за междусистемната връзка ще бъде финансирано от ЕК с до 300 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още