IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия потвърди, че активи за $29 млрд. ще бъдат приватизирани през борсата

През следващите три години държавата ще продаде голяма част от дяловете си в държавни компании, обяви финансовият министър

09:04 | 29.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Русия потвърди, че активи за $29 млрд. ще бъдат приватизирани през борсата

Русия потвърди намеренията си да се раздели с част от дяловете си в държавни компании чрез приватизация. Целта е по този начин да бъдат набрани 29 млрд. долара в рамките на следващите три години, като продажбата ще бъде извършена през борсата, съобщава Financial Times.

Програмата за приватизация на активи е най-голямата в страната след хаотичната разпродажба на активи от началото на 90-те години на миналия век, допълва вестникът.

Информацията за предстоящата приватизация бе потвърдена официално от финансовия министър на страната Алексей Кудрин, който заяви, че Русия „ще продаде значителна част от дела си в държавни компании“. Той обаче уточни, че държавата планира да запази контролния пакет във въпросните компании.

Коментарът на Кудрин дойде непосредствено преди днешната среща на правителството, която трябваше да даде окончателен отговор за това дали ще се стигне до приватизация. За това се говори от близо година, но за момента няма одобрен списък от компании, дялове от които ще бъдат пуснати на борсата.

За момента министерството на икономическото развитие е обявило списък с 11 компании, като от тях са отпаднали държавните железници. Продажбата на дял от тях може да стане след 2-3 години, заяви Кудрин.

Значителни спорове има по приватизацията на оператора на газопроводната мрежа Транснефт, тъй като финансовото министерство иска държавата да намали дела си до 51% от капитала на фирмата, докато икономическото министерство е категорично, че няма да позволи свиване на държавния дял под 75 на сто.

Според анализатори планираната приватизация няма да има нищо общо с това, което се е случило в началото на 90-те години, като няма да има нито една компания, където държавата да не запази поне 51% дял.

„Големият въпрос е дали някоя от компаниите, които се обсъждат, някога ще стане истинско публично дружество. Защото ако не стане, то смисълът за инвестиции в тях е доста малък“, коментира Стефан Дашевски от инвестиционния фонд Dashevski&Partners, цитиран от вестника.

„За момента инвеститорите виждат доста ограничени дивиденти от държавните компании, независимо дали в добри или в лоши години“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още