IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция очаква втори транш от спасителния фонд

Финансовият министър на страната е убеден, че МВФ и ЕС ще отпуснат втората вноска от 9 млрд. евро през следващата седмица

16:54 | 24.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Гърция очаква втори транш от спасителния фонд

Гърция ще получи втория транш от помощта на Европейския съюз и Международния валутен фонд в рамките на спасителната финансова операция, разработена за страната през май.

Това е заявил днес в Атина финансовият министър на Гърция Георгиос Папаконстантину, цитиран от Ройтерс. Той е посочил, че правителството е успяло да изпълни всички условия, за да получи следващата вноска, която ще бъде в размер на 9 млрд. евро.

През май Гърция получи първото плащане от създадения за нея спасителен фонд, което бе в размер на 20 млрд. евро.

Международният валутен фонд (МВФ) предписа на страната строги икономии в държавния сектор, за да може постепенно да намали големия си бюджетен дефицит.

В понеделник в Атина пристигат служители на МВФ, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейския съюз (ЕС), които ще проверят дали Гърция се придържа стриктно към мерките, за да може да получи втория транш от 9 млрд. евро. Той ще бъде осигурен от фонда за 110 млрд. евро, който бе създаден за нея в началото май.

Финансовия министър на страната е убеден, че Гърция е постигнала заложените цели, които са били със срок до 30 юли. Той е заявил още, че следващата стъпка на правителството ще бъде реформата в пенсионната система.

Резултатите от стрес тестовете на банките в Европа показаха, че гръцката банка ATEbank, заедно с германската Hypo Real Estate Holding и пет испански банки, не са успели да минат тестовете и ще трябва да увеличат своя капитал с общо 3,5 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още