IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна се отказа от емитирането на еврооблигации за 2 млрд. долара

Отчитайки съществуващите източници на финансиране и положението с ликвидностите, страната няма нужда от издаването на заема

12:44 | 16.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Украйна се отказа от емитирането на еврооблигации за 2 млрд. долара

Украйна се отказа да пуска еврооблигации за 2 млрд. долара, съобщи пресслужбата на украинското министерство на финансите, цитирана от ИТАР-ТАСС.

„Отчитайки съществуващите източници на финансиране и положението с ликвидностите, министерството на финансите реши да не предприема засега нова транзакция“, се казва в съобщението.

„Украйна е благодарна на инвеститорите за проявения значителен интерес и за продуктивните срещи“, посочва министерството, като добавя, че страната постоянно ще разглежда възможността за привличане на финансиране на международните капиталови пазари, основавайки се на своите потребности и пазарната ситуация.

Украйна проведе срещи от 6 до 15 юли с инвеститори преди планираното емитиране на 10-годишни еврооблигаци за 2 млрд. долара в Европа и САЩ. През юни страната получи кредит от руската Външнотърговска банка на стойност 2 млрд. долара, които планираше да върне след пускането на еврооблигациите. В същото време страната приключи преговорите с Международния валутен фонд (МВФ) и очаква първия транш от 1,3 млрд. долара по кредитната програма на обща стойност 14,9 млрд. долара.

Очакваше се 10-годишните облигации да имат доходност от 8,125 до 8,375 процента годишно.

Правителството на Украйна подготвя от 1 август да пусне на вътрешния пазар държавни облигации на стойност 2,2 млрд. долара (17,6 млрд. гривни). Получените средства ще бъдат отпуснати на украинските износители за връщане на данък добавена стойност (ДДС). Това погасяване е едно от условията за възобновяване на кредитирането от МВФ, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още