IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария отрече да води преговори за покупка на собственика на MKB Unionbank

Унгарският министър на икономиката Дьорд Матолши е отрекъл правителството да има какъвто и да било интерес за покупката на MKB

11:18 | 16.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Унгария отрече да води преговори за покупка на собственика на MKB Unionbank

Унгарското правителство и германската банка Bayerische Landesbank отрекоха излезлите вчера информации, че водят преговори помежду си за продажбата на унгарското поделение на Bayerische Landesbank – MKB, което е собственик на банка MKB Юнионбанк.

От публикации в унгарската преса вчера стана ясно, че немската банка търси купувач на MKB в лицето на унгарското правителство в стремежа си да намали присъствието си на чуждите пазари, пише Ройтерс. По непотвърдена информация мениджърите на Bayerische Landesbank са били в Будапеща, за да предложат на правителството унгарското си подразделение срещу сумата от 1 млрд. евро.

От Bayerische Landesbank обаче са отрекли информацията като невярна и неоснователна. В публикацията на унгарския бизнес седмичник Figyelo от вчера бе посочено още, че правителството е готово да плати не повече от 300 млн. евро за MKB.

Контролираният от държавата германски кредитор обаче заяви, че ръководството му е било в Будапеща, за да обсъди планирания от правителството специален данък за дейността на банките.

В същото време и унгарският министър на икономиката Дьорд Матолши е отрекъл правителството да има какъвто и да било интерес за покупката на MKB.

Според анализатори на унгарската брокерска компания Ipopema Securities сделката е малко вероятна, защото унгарското правителство няма излишни пари, а и не би намерило инвеститор за подобна сделка на този етап.

Bayerische Landesbank планира да излезе на печалба през тази година и в тази връзка продаде своя дял в австрийското звено на Hypo Group Alpe Adria. Неговата дейност на ипотечния пазар донесе тежки загуби на Bayerische Landesbank и накара ръководството й да се съсредоточи върху местните си операции.

Държавните финанси на Унгария подлежат на проверка от международни институции в момента, в това число и Международния валутен фонд и Европейския съюз. Страната трябва да контролира своите разходи и да се придържа към заложените цели за ограничаване на бюджетния си дефицит в замяна на заема, който получи през 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още