IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Страните от Източна Европа трябва да създадат финансови буфери

Според банката за много от страните от ЦИЕ постигането на фискален излишък е уместна цел, която ще намали риска от нови икономически шокове

11:28 | 16.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ: Страните от Източна Европа трябва да създадат финансови буфери

Страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) с фиксирани валутни курсове бяха поразени особено тежко от финансовата криза и затова е „задължително“ да изградят финансови буфери, се казва в изявление на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирано от Wall Street Journal.

„Като се има предвид отсъствието на практика на автономна монетарна политика в страните с фиксирани валутни курсове, за справянето с бъдещи финансови шокове и макроикономически дисбаланси, е задължително тези икономики да да бъде защитени с други средства и политики“, се казва в изявлението на банката

Тези страни трябва да пренасочат ресурси от нетърговските към търговските сектори, което означава фокусирането върху стоките и услугите, които могат да бъдат продавани на различна дестинация от мястото, където са произведени.

„Те трябва също да се постараят да избегнат завръщане към модела, при който процесът на икономическо догонване до голяма степен се водеше от прекалено силния ръст на финансирани отвън кредити и нарастване на цените на активите“, казва ЕЦБ.

Страни като България, Естония и Литва са обвързали валутите си към еврото, докато други, като Унгария са възприели свободно плаващ валутен режим, за да се фокусират върху определено инфлационно ниво.

„Изглежда, че ефектът от кризата беше особено тежък в страни, където валутната политика беше ограничена с фиксиран валутен курс. Трудностите бяха по-тежки както при справянето с прегряването на икономиките преди кризата, така и при последвалата рецесия“, казва банката.

По отношение на валутната политика ЕЦБ посочва, „че за много от въпросните страни постигането на фискален излишък е уместна цел, която ще намали рискът от икономически шокове в бъдеще.“

Централните банки в региона не трябва да си затварят очите и за новопоявяващото се инфлационно напрежение. „След като временните дефлационни фактори, свързани с икономическата и финансова криза, отшумят, трябва да се предприемат политики за овладяване на евентуално повторно прегряване на икономиките“, казва ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още