IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

15%-то намаление на пенсиите в Румъния бе обявено за неконституционно

Решението на върховния съд осуетява бюджетните съкращения и забавя усвояването на международната помощ за страната

12:05 | 26.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
15%-то намаление на пенсиите в Румъния бе обявено за неконституционно

Върховният съд в Румъния е постановил в петък, че предложеното от дясно-центристкото правителство 15%-но намаление на пенсиите е противоконституционно, съобщава Wall Street Journal.

Това поставя под съмнение способността на правителството да съкрати бюджетния си дефицит и повдига въпроса дали страната ще отговори на изискванията за допълнителна помощ от МВФ.

Решението подчертава проблемите, пред които са изправени и други европейски правителства, които се опитват да прокарат непопулярни мерки за намаление на държавните разходи.

Румънската лея падна рязко след обявяването на решението в петък, а доходността по държавните облигации на страната се повиши.

Валутите на Унгария и Полша също се обезцениха, поради опасенията на инвеститорите, че решението на румънския съд може да се окаже предвестник на по-широка съпротива срещу бюджетните съкращения в целия регион.

Румънският премиер Емил Бок заяви след решението, че администрацията му ще подготви алтернативни мерки за намаляване на бюджетния дефицит, но и че ще е трудно да се компенсира отмененото съкращаване на разходите за пенсии. Според анализатори може да се наложи правителството да вдигне данъците.

Правителството на Бок едва избегна вот на недоверие в парламента през изминалата седмица, иницииран от противниците на строгите мерки. Населението също реагира гневно на рестрикциите, които освен всичко друго оставиха болниците без финансиране.

През последните седмици румънците предприеха протести и стачки, а в петък бе осуетена атака на демонстранти към президентския дворец в столицата Букурещ.

През миналата година румънската икономика се сви със 7%, а бюджетният дефицит достигна 7,2% от БВП.

Според условията на споразумението за финансова помощ на стойност 20 млрд. евро от Международния валутен фонд (МВФ), Европейския съюз (ЕС) и Световната банка, страната трябва да намали дефицита си през тази година до 6,8%.

В края на месеца се очакваше МВФ да одобри поредния транш от заема в размер на 2 млрд. евро, но засега това се отлага.

„Дискусиите върху алтернативните мерки за бюджетни съкращения са в напреднала фаза”, е заявил Джефри Франкс, шеф на мисията на фонда за Румъния. „Уверени сме, че в най-скоро време ще можем да се произнесем върху тях.”

Всяко закъснение може да предизвика проблеми, след като през миналата година страната прибягна до заеми за да плати бюджетните заплати, а в момента правителството изпитва затруднения при набирането на средства. 

По-рано през месеца то не успя да пласира едногодишни ДЦК на стойност 340 млн. долара, тъй като участниците в търга не бяха склонни да приемат предложената им доходност.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още