IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Турските ДЦК се търгуват като безрискови

Суаповете за защита от фалит на Турция са значително по-евтини от тези на Испания, която има топ инвестиционен рейтинг

11:05 | 24.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Турските ДЦК се търгуват като безрискови

Турските държавни ценни книжа (ДЦК) се търгуват като безрискови, като суаповете за защита от фалит на страната станаха по-евтини от тези на някои държави с топ инвестиционен рейтинг, пише Bloomberg. 

Ускоряването на икономическия растеж на Турция през тази година, заедно с рекордния за последните две години бюджетен излишък през май, повишиха интереса на инвеститорите към страната. По данни на правителството брутният вътрешен продукт (БВП) се е увеличил с цели 12% през първите три месеца на тази година, което е рекорден ръст за последните десет години.

Възвръщаемостта на деноминираните в долари турски ДЦК през второто тримесечие се равнява на 2,6%. Това е значително над 0,4-те процента печалба, които държавните облигации в евро на развиващите се европейски страни са донесли на инвеститорите за същия период. Това става ясно от индексите на JPMorgan Chase, които сочат, че разликата е най-голямата от края на 2008 г. насам.

Суаповете за защита от неплатежоспособност (CDS) на Турция по нейния петгодишен дълг възлизат на 177 базисни пункта, показват данни на CMA DataVision. Толкова струват и суаповете за защита от фалит на Русия, чийто кредитен рейтинг е BBB по скалата на Standard & Poor’s и е с три степени по-висок от рейтинга BB на Турция.

Суаповете за защита от фалит на Испания, която има топ инвестиционен рейтинг AA, са по-скъпи от тези на Турция и се търгуват при 249 базисни пункта. Това означава, че застраховката на испански ДЦК за 10 млн. евро за срок от пет години струва 249 хил. евро.

Според икономисти от Citigroup доброто финансово състояние на Турция предсказва увеличение на кредитния й рейтинг през тази година. Правителството на страната е съкратило с над 2% разходите си през май, а възстановяването на икономиката е повишило с 28% на годишна база данъчните приходи.

Правителството планира да реализира бюджетен излишък от 1% от БВП през тази година и да намали държавния дълг на страната до 15% от БВП в дългосрочен план спрямо сегашните 49 на сто. За Русия съотношението дълг/БВП възлиза на 6,9%, за Португалия е 75%, а за Испания – 50 на сто.

Турция получи заеми в размер на 53 млрд. долара от Международния валутен фонд в периода от 1999 г. до 2008 г., за да финансира недостига в държавния си бюджет, който скочи до повече от 20% от нейния БВП. Елиминирането на бюджетния дефицит през миналата година накара и трите водещи рейтингови агенции да увеличат оценката си за държавния дълг на страната през последната половин година.

Рейтингът на Турция по скалата на Moody's е Ba2, което е с две степени под инвестиционното ниво. От Fitch дават оценка от BB+, което е с една стъпка под инвестиционното ниво по тяхната скала. Standard & Poor’s оценява държавния дълг на Турция с BB, като последното му увеличение бе през февруари.

Данните на пазарния институт Markit iTraxx показват, че суаповете за защита от фалит на Турция са нараснали само с 4,2 базисни пункта от началото на второто тримесечие в сравнение със скок от 34 базисни пункта за развиващите се икономики в Европа, Средния Изток и Азия. Тези на Русия са скочили с 33 базисни пункта, а за Испания увеличението е от 13 базисни пункта.

Суаповете за защита от фалит са финансови инструменти, с които инвеститорите могат да се застраховат от опасността една компания или правителство да изпадне в несъстоятелност. Те често се използват от пазарните участници и като инструменти за спекулация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още