IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предлагат „данък хамбургер“ и в Унгария

Налогът върху нездравословните продукти може да запълни дупката в здравния бюджет на страната

11:47 | 17.06.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
Предлагат „данък хамбургер“ и в Унгария

Идея за налагане на допълнителен данък от 10 форинта (3,6 евроцента) за всеки нездравословен продукт в Унгария е предложил местен здравен алианс, пише уебсайтът Portfolio.hu.

Нездравословните продукти включват алкохол и цигари, но също така картофен чипс, хамбургери и безалкохолни напитки.

Идеята не е нова и вече е приложена в Румъния, където наричат този налог „данък хамбургер“. Логиката е, че потребителите, които не щадят здравето си, съзнателно избирайки вредни продукти, трябва по някакъв начин да допринасят за финансирането на повишените си в бъдеще здравни разходи.

Чрез допълнителния данък могат да бъдат събрани до 100 млрд. форинта (356 млн. евро), с които да се покрият държавните разходи за здравни услуги, твърдят от Стратегическия алианс за унгарските болници. Точно толкова е дефицитът в бюджета за здравеопазване на страната.

Предложението е част от списък с 29 мерки, които организацията е връчила на министър на икономиката и на държавния секретар по здравеопазването, съобщава радио MR1.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Deripaska
преди 14 години
Аз лично бих въвел отстъпка за здравните вноски на спортуващите, но за съжаление е доста трудно да се измисли система с която да не се злоупотребява. Разбира се има огромна разлика между спортуващ и спортуващ. Повечето от професионалните спортисти изобщо не живеят здравословно, защото пият стероиди, преуморяват се и имат много контузии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Deripaska
преди 14 години
Все пак диетологията е наука която има доста постижения и не е чак толкова трудно да се каже кои храни са полезни и кои не са полезни или направо вредни! Ако си гледал филма Super Size Me на Майкъл Мур доста нагледно се вижда как джънк фуда съсипва здравето. Газираните напитки, хамбургерите, чипса, определени мазнини със сигурност са много по вредни за здравето от натуралните сокове, салатите и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
no-credit
преди 14 години
И кой ще казва кое е вредно и кое не?! А спортуващите ще имат ли отстъпка понеже боледуват по-малко? Докъде я докарахме... Баси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Deripaska
преди 14 години
Много по правилно би било и в България да въведат подобен данък вместо да увеличават ДДС-то! Ако данъка доведе до минимална промяна в навиците на потребителите, това ще намали и разходите на здравната каса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още