IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВФ прогнозира бюджетен дефицит на Русия от 5,9% за 2010 г.

Понижението вчера от страна на рейтинговата агенция Moody's на рейтинга на Гърция наведнъж с 4 степени „не буди безпокойство у МВФ“

16:45 | 15.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ прогнозира бюджетен дефицит на Русия от 5,9% за 2010 г.

Бюджетният дефицит на Русия за 2010 г. по оценка на Международния валутен фонд (МВФ) може да бъде 5,9% от брутния вътрешен продукт (БВП), съобщи в Москва ръководителят на мисията на МВФ за Русия Пол Томсън, цитиран от Интерфакс.

Той се аргументира, че оценките на МВФ за цените на петрола през годината са малко по-ниски, отколкото за заложени в държавния бюджет на Русия. И затова, ако разходите в бюджета се изпълнят, както са планирани, то дефицитът ще бъде 5,9%, а ако са по-ниски, и той ще бъде по-малък.

Пол Томсън е съобщил още, че прогнозата на МВФ за ръста на БВП в Русия за 2010 г. е 4,25%, а за годишната инфлация – 6%.

Прогнозите на руското правителство за ръста на БВП и за бюджетния дефицит са малко по-ниски от тези на МВФ. В началото на май рейтинговата агенция Moody's прогнозира, че БВП на Русия за 2010 г. ще нарасне с близо 4%.

Представителят на МВФ е допълнил, че фондът счита за неправилна стъпка на руските власти провеждането на корекции на федералния бюджет за 2010 г., защото „МВФ счита, че по принцип не трябва да се правят чести промени на държавния бюджет“.

Пол Томсън е коментирал още, че понижението вчера от страна на рейтинговата агенция Moody's на рейтинга на Гърция наведнъж с 4 степени „не буди безпокойство у МВФ“. По думите му решението на Moody's „не трябва да се счита за съвсем неочаквано, тъй като то просто привежда рейтинга на Гърция в съответствие с дадените текущи рейтинги от други две водещи агенции“.

Moody’s редуцира с цели четири степени рейтинга на държавните ценни книжа на Гърция и те вече са с оценка Ва1. Това означава, че правителствените облигации на южните ни съседи вече нямат инвестиционен рейтинг и са в графата нискокачествени (junk) облигации. Преди понижението гръцките ДЦК имаха рейтинг А3.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още