IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поделение на ТНК-BP обяви банкрут

Изправеното пред банкрут „Русия Петролиум“ има лиценз за разработка на Ковиктинското находище на природен газ, което е едно от най-големите в света

17:24 | 03.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Поделение на ТНК-BP обяви банкрут

Ръководството на акционерната компания „Русия Петролиум“, в която към момента 62,9% от акциите принадлежат на руско-британската петролна група ТНК-ВР, подаде заявление в Арбитражния съд в руската Иркутска област за започване на процедура по банкрут, съобщи ВВС.

„Русия Петролиум“ има лиценз за разработка на Ковиктинското находище на природен газ, намиращо се в Иркутска област, което е едно от най-големите в света. Според предварителните разчети след разработката му то би могло да осигурява годишно по около 30 млрд. куб. м газ в продължение на 30 години (за сравнение, годишното потребление на газ в България през последните години е около 3 млрд. куб. м).

В съобщението на компанията ТНК-ВР по повод на предстоящия фалит се казва, че „текущото финансово положение на „Русия Петролиум“ не позволява фирмата своевременно да връща предоставеното й от ТНК-BP финансиране. В съответствие с действащото законодателство, ръководството на предприятието е принудено да се обърне към съда със заявление за иницииране на процедура по банкрут“.

Според руското законодателство в случай на банкрут и съответно отнемане на лиценза от „Русия Петролиум“, Ковиктинското находище ще премине към т.нар. неразпределен фонд на подземните богатства на Русия, уточнява k2kapital.

Акционерното дружество „Русия Петролиум“ е създадено през 1992 г. с цел усвояване на големите газови находища в Иркутска област. Разработването на най-голямото находище е в начален етап. Освен ТНК-ВР, акционери в „Русия Петролиум“ са руското акционерно дружество „ОГК-3“ (24,99% от акциите) и администрацията на Иркутска област (10,78%).  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още